Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Fondurilor Europene Fraudă cu bani europeni în achiziții IT la Suceava

ro

14 Oct, 2016 17:19 2239 Marime text
Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a descoperit licitații trucate și rapoarte de implementare false la două proiecte derulate cu bani europeni de Consiliul Județean Suceava, potrivit unui comunicat al ministerului.
 
"Serviciul Corp Control, Anticorupție și Integritate din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware și soluții IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL și SC Siveco România SRL. Ancheta a constatat licitații trucate și rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI)", se arată în comunicat.
 
Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13,3 milioane de lei, din care 7,1 milioane de lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.
 
Concluziile raportului au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție.
 
Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava "Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I" (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), și "Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III' (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localitățile județului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte.
 
În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli: nevoia de achiziții IT a fost creată artificial; oferte câștigătoare neconforme și tratament neegal aplicat ofertanților; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor "cu dedicație"; soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract; raportări false.
 
"În concluzie, Raportul constată faptul că 'ofertarea de condiții/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitație, în scopul îndeplinirii cerințelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului cât și al OIPSI) poate fi încadrată la secțiunea a 41-a "infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene" din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluțiile tehnice diferă deși se dorea o integrare a sistemelor informatice", se mai arată în comunicat.
 
Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituțiilor publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii