Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miliarde de euro pe aripile vantului din Dobrogea

ro

10 Apr, 2010 20:59 1292 Marime text

Proiectul cehilor de la CEZ e gata să producă 300 MW, un sfert din producţia reactoarelor de la Cernavodă. Potrivit site-ului evz.ro , pentru extinderea în Cogealac, CEZ are un obstacol neprevăzut: primarul comunei. Ca să devină cu adevărat cel mai mare proiect şi să se ajungă până la 600 MW, şantierul trebuie să se extindă şi în comuna vecină, Cogealac. „Imposibil", spune primarul Cati Hristu, hotărât să împartă dreptate „după legislaţia legală".

Mai exact, pentru a duce mai departe proiectul, firma cehă a luat în concesiune teren de la 90 de localnici din Cogealac şi s-a apucat de construit.
„Au montat trei turbine, doar pentru alea aveau acte de construcţie. Deşi le-am cerut, nu au mai depus niciun act la Registratura primăriei", explică etapele primarul din Cogealac.

Deşi pare simplu la prima vedere, vântul a complicat lucrurile la Cogealac. În vecinătatea terenurilor pe care erau vizate amplasarea eolienelor de la CEZ, a mai apărut un proiect, în spatele căruia se află spaniolii de la Iberdrola, una dintre cele mai mari firme din lume de producere a energiei verzi.

Dacă CEZ avea de gând să instaleze în jur de 100 de turbine, Iberdrola vrea să ridice, potrivit primarului - 800 de turbine, iar atunci când vântul de la Cogealac va bate vor produce 1.500 MW. Unde mai pui la socoteală că şi investiţia e aproape dublă faţă de cea a cehilor, 2 miliarde de euro.

„Pe mine nu mă interesează chestiile astea economice. Vorbim pe hârtii, cine are acte, ăla face", mai spune primarul care îi poziţionează pe spanioli la un PUZ distanţă de începerea lucrărilor pentru montarea turbinelor eoliene.

Mai multe puteţi citi pe www.evz.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii