Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihnea Motoc România va efectua o perioadă misiuni de poliție aeriană și cu F-16 și cu MIG-21

ro

20 Oct, 2016 14:17 2052 Marime text
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat, astăzi, că aparatele F-16 achiziționate din Portugalia se află momentan în faza de "training" urmând să fie introduse gradual și în misiuni de poliție aeriană. 
 
El a precizat că aceste misiuni vor fi realizate, o perioadă, în paralel cu avioanele MIG-21 LanceR.
 
"Primele șase aparate au fost abia recepționate, de curând. (...) Prima etapă în ceea ce privește utilizarea acestor aparate este una de training. Suntem în această etapă și gradual, treptat vor intra și cu misiuni de serviciu poliție aeriană. O vreme se va face acest lucru în paralel și cu aparatele Mig 21 LanceR și cu aparate F-16", a afirmat Motoc, aflat în vizită de lucru la Centrul medical de diagnostic și tratament al Armatei.
 
Cele șase avioane F-16 au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheză Monte Real, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Portugaliei, Antonio Luis Santos Da Costa, dar și ministrul portughez al Apărării, Jose Alberto de Azeredo Lopes. O ceremonie similară a fost organizată pe 7 octombrie, la baza aeriană de la Fetești, în prezența premierului Dacian Cioloș și a miniștrilor Apărării din România și Portugalia.
 
În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Inițial, s-a intenționat achiziționarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen și Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.
 
Prețul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii