Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată în stare de arest

ro

12 May, 2011 20:49 1179 Marime text

Mihai Necolaiciuc, fostul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, a fost trimis în judecată în urmă cu scurt timp de procurorii anticorupţie, în stare de arest preventiv. Alături de el va fi judecată Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul aceleiaşi companii în perioada 26.11.2001 - 10.10.2003, amândoi fiind acuzaţi de DNA de utilizare în alte scopuri a creditelor generate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată, imputându-li-se 66 de acte materiale. Cazul se va desfăşura la Judecătoria Sectorului 1. Redăm în continuare comunicatul remis de DNA cu privire la acest caz:

„În cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeana de Investitii (B.E.I.) un contract de finantare pentru realizarea „Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori. În ceea ce priveste C.N.C.F.R.S.A, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei.
În aceste conditii, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, inculpatii Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al C.N.C.F.R.S.A. si Olaeru Viorica, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au încalcat atributiile de serviciu si, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre B.E.I., în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, în mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate în presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.).

În vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât si din SUA, apartinând celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, în cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc Mihai. În data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc Mihai a fost arestat de autoritatile judiciare din S.U.A. si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia în România“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii