Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mezelurile cele mai nocive Vezi aici topul lui Mencinicopschi

ro

27 Jan, 2011 23:09 1605 Marime text
Specialistul in nutritie umana Gheorghe Mencinicopschi a facut topul celor mai nocive mezeluri din comert, sustinand faptul ca 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei boli pulmonare obstructive cronice, potrivit realitatea.net.

Cei mai nocivi, clasandu-se pe primul loc al topului 10, sunt crenvurstii, care contin tocatura de oase, tendoane, pielite si grasime. Salmonella (care duce la toxiinfectii alimentare), care favorizeaza aparitia cancerului stomacal poate aparea chiar pe membrana crenvurstilor.

Locul doi este ocupat de salamuri, care sunt preparate din 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara, aditivi care imita gusturile alimentelor, coloranti si alte produse chimice.

Carnatii ocupa pozitia a treia a topului mezelurilor nocive. Contin 60% carne de porc si sorici, proteina vegetale din soia, apa,stabilizatori, antioxidanti, coloranti etc.

Parizerul ocupa locul patru in topul mezelurilor periculoase pentru sanatate, continand slanina (80%) si sorici de porc, 10% carne de pasare si oase macinate, faina de soia, condimante, care se amesteca, se fierb si apoi se ambaleaza.

Sunca taraneasca este pe locul cinci, continand carne procesata mecanic (slanina, urme de oase, sorici), antioxidanti, coloranti etc. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura si apoi se trece de trei ori prin malaxoare. Compozitia se toarna in forme metalice care sunt supuse unui tratamant termic de 75 grade Celsius. Dupa racire se ambaleaza in pungi de plastic vidate.

Pe locul sase in topul lui Mencinicopschi se afla pastrama de port, pe sapte - cotletul de porc, pe opt - kaizerul, pe noua - mezelurile afumate (fumul crescand riscul aparitiei unor maladii cronice grave si a cancerului). Pe ultimul loc al acestui top se situeaza lebarwurstii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii