Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Metodă inedită de furt. Au decupat un segment dintr-un ATM, s-au conectat la sistemul informatic şi au sustras 10.995 lei

ro

27 Jul, 2016 14:33 2814 Marime text
 La data de 25.07.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Shcherbina Artur şi Kuznetsov Artem, cetăţeni ruşi,  pentru săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat  şi distrugere.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în noaptea de 02.07.2016, inculpaţii Artem Kuznetsov şi Artur Shcherbina au pătruns în incinta zonei de 24h banking a unei unităţi bancar de pe raza sectorului 2, Bucureşti, unde, în timp ce inculpatul  Kuznetsov Artem asigura paza, inculpatul Shcherbina Artur a decupat un segment din partea frontală a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic şi a generat  comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10 995 RON din dispenserul bancomatului.

De asemenea, s-a reţinut că în aceeaşi noapte, inculpaţii au procedat similar la o altă unitate bancară situată pe raza sectorului 6, Bucureşti, determinând eliberarea sumei de 236 800 RON din dispenserul bancomatului.

 În fapt, atacul face parte din categoria de atacuri „Jackpotting”, fiind de tipul „Black Box”, în care autorii decupează o porţiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului şi un dispozitiv extern deţinut de către autori („Black Box”) este conectat la dispenser. Dispozitivul lansează comenzi către dispenser, având ca rezultat eliberarea neautorizată a banilor din ATM.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că astfel de atacuri au fost înregistrate recent şi în alte ţări europene (e.g. Germania, Italia).

Cu ocazia percheziţiei efectuate la data de 25.07.2016,    în camera  unui hotel de pe raza municipiului Ploieşti, au fost găsite şi ridicate dispozitive pentru tăiere caldă, dispozitive de conectare la sistemul informatic, accesorii folosite în împrejurările comiterii celor două atacuri.
 La data de 26.07.2016  Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti şi Ploieşti.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii