Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meteo 2013 va fi cel mai secetos an din istoria măsurătorulor meteorologice

ro

02 Oct, 2012 21:32 1802 Marime text

ANM anunţă că în prima jumătate a lui octombrie în bazinul superior şi în bazinul mijlociu al Dunării va ploua, iar debitul Dunării la intrarea în ţară va creşte. Mai mult, în următoarele trei luni în zonele afectate de secetă vor exista precipitaţii mai mari decât normele climatologice. Mai mult, în decembrie, prognoza meteo estimează o probabilitate de 60 % de depăşire a normei de precipitaţii.

Ce ne-aşteaptă la anul

După un an 2012 dezastruos pentru agricultură, din cauza secetei cornice şi a temperaturilor ridicate prelungite, prognozele pentru 2013 sună descurajant.

Meteorologii de la Climate Prediction Center (CPC) din Statele Unite prognozează că în următoarea perioadă sunt condiţii favorabile pentru manifestarea unui fenomen slab El Nino, care se va persista până în februarie 2013, influenţând vremea pe întreg mapamondul. "El Nino" este denumirea dată fenomenului de încălzire a apelor de suprafaţă din zona ecuatorială a Oceanului Pacific. Această creştere a temperaturii apelor oceanice de suprafaţă apare la fiecare 4-12 ani şi induce o creştere a temperaturilor şi la fenomene extreme pe tot globul. Fenomenul opus "El Nino" este fenomenul "La Nina", care duce la răcorirea climatului şi la fenomene extreme. Consecinţa manifestării "El Nino" la sfârşitul acestui an, va fi creşterea temperaturii medii pe întreaga planetă, existând riscul ca anul 2013 să devină cel mai torid an din istoria măsurătorilor meteorologice, fiind mai cald chiar decât anul record 2010, când temperaturile medii globale au fost 0,53 de °C peste media perioadei 1961-1990, care a fost de 14 °C.

Citeste AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii