Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meșteșugarii romi încep să se asocieze în cooperative

ro

16 Aug, 2012 22:46 1267 Marime text

În contextul celor mai recente semne de incertitudine cu privire la viitorul fondurilor europene în România, în proiectul Romano Cher - Casa Romilor urmează să fie fondate până în luna februarie a anului viitor un număr de 30 cooperative menite să contribuie la perpetuarea meșteșugurilor tradiționale rome și la adaptarea acestora la exigențele pieței.

Cooperativele Romano ButiQ - soluții de viitor pentru comunitățile de romi meșteșugari

Cooperativa de împletitori Romano ButiQ Mironeasa (județul Iași) s-a înființat în august 2011 și are cinci membri fondatori, majoritatea din familia Anușca. Începuturile au fost anevoioase și provocările au fost numeroase, însă în cele din urmă meșteșugarii din diferite generații au reușit să iasă din zona lor de confort și să își adapteze tehnicile și produsele la cerințele clienților, dând dovadă de flexibilitate și măiestrie în ceea ce fac. Nivelul de trai al familiilor de împletitori romi din comuna Negrești (județul Vaslui) este foarte precar, de unde și ideea de a fonda o cooperativă pentru ei, care să vină în ajutorul întregii comunități. Astfel, în iulie 2012 a fost fondată cooperativa Romano ButiQ Negrești, cu șapte membri fondatori. Odată cu demersurile administrative de înființare a cooperativei, sprijinul acordat membrilor acestora se concretizează în soluții pentru procurarea materiei prime sau a unor unelte mai bune, găsirea și dotarea unui spațiu de lucru comun și adecvat și, nu în ultimul rând, furnizarea de expertiză pentru crearea unor modele de produs adaptate la cerințele pieței și identificarea unor surse sustenabile de comenzi.

În județul Cluj, la Poieni și Cășeiu, alte două cooperative de împletitori au fost înființate în primăvara și vara lui 2012. În total, în acest moment, sunt fondate și funcționale nouă astfel de cooperative, între timp fiind în curs de finalizare alte 15 cooperative în care meșteșugarii romi vor confecționa manual, vor promova și vor comercializa produse din lemn, nuiele, fier, aluminiu, tablă zincată, cupru sau argint.

Proiectele pe bani europeni pot avea rezultate palpabile

Atât în comunitățile în care se implementează proiecte din fonduri europene, cât și în percepția publicului general, există un curent de opinie conform căruia banii se cheltuie fără rezultate concrete și că nu aduc schimbări reale în viețile beneficiarilor. În cadrul proiectului Romano Cher - Casa Romilor, Cooperativele Romano ButiQ sunt înființate ca entități de economie socială de sine stătătoare, menite să dea un nou suflu meșteșugurilor tradiționale, să le transforme din nou în surse stabile de venit și prin urmare să îi încurajeze pe membrii comunităților de romi, mai ales pe cei tineri, să ducă mai departe meșteșugul care îi definește și îi face mândri de apartenența lor etnică. Până la finalul proiectului, în februarie 2013, vor fi înființate un număr de 30 de cooperative.

Meșteșugurile tradiționale ale romilor - supraviețuire și identitate

Meșteșugul practicat este valoarea în jurul căreia s-au conturat în timp identitățile diferitelor neamuri de romi. Autoidentificarea acestora după meserie a supraviețuit până în zilele noastre. Meșteșugul este mai mult decât o simplă ocupație, este un set de coduri care definesc în mare parte un grup de romi. Proiectul Romano Cher - Casa Romilor a fost conceput pornind de la convingerea că perpetuarea meșteșugurilor tradiționale ale romilor poate reprezenta concomitent o soluție economică viabilă și de păstrare a identității etnice și culturale a acestora, aducând în același timp și o contribuție semnificativă la schimbarea percepției preponderent negative față de etnia romă.

Proiectul Romano Cher - Casa Romilor este implementat în perioada iunie 2010 - februarie 2013 de către KCMC - K Consulting Management and Coordination și este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (56327) - "Investește în oameni".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii