Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul preşedintelui României, transmis de Dorel Onaca, la 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Navale

ro

17 Nov, 2012 15:21 2599 Marime text
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis sâmbătă, 17 noiembrie a.c., un mesaj cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Acesta a fost prezentat astăzi la Constanţa, în Aula Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, de către domnul Dorel Constantin Onaca, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Vă prezentăm textul mesajului:

„Doresc să adresez salutul meu cu prilejul împlinirii a 140 de ani de învăţământ de marină, Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». De aceea, îi felicit pe profesorii şi absolvenţii Academiei pentru că au asigurat continuitatea unei tradiţii de care România este mândră şi au contribuit la formarea unei elite şi a unor modele umane demne de urmat.
Statutul de ţară riverană la Marea Neagră a impus României necesitatea de a avea o flotă puternică şi o şcoală de marină capabilă să pregătească ofiţeri de elită. Marina română a reprezentat, de la începuturile sale, o instituţie centrală pentru construcţia unei Românii moderne, dornice să răspundă exigenţelor progresului. Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este simbolul unei tradiţii care îi leagă pe fondatorii acestei prestigioase instituţii de cei care vor duce mai departe excelenţa şcolii de marină din România. Este un simbol al statorniciei, dăinuirii şi deopotrivă al actualităţii. 
Aniversările sunt momente de bilanţ pentru fiecare dintre noi. Aşa este şi cea de astăzi pentru majoritatea dintre cei care suntem prezenţi aici, chiar şi numai cu sufletul, absolvenţi ai bătrânei şi, totuşi, mereu tinerei şcoli de marină. Pe timpul celor patru ani de institut, în sălile de curs şi la bordul navei-şcoală «Mircea», am învăţat cu toţii multe.

În primul rând, am învăţat o profesie care, şi acum la 35 de ani de la absolvire, este actuală şi este căutată. Am mai învăţat ce înseamnă să fii parte a unei echipe, de la «civilă» ori «militară», am învăţat să fim uniţi, să împărţim bune şi rele. Aici am legat prietenii la care ţin şi astăzi, de aici am pornit către lumea nemărginită a apelor, înfruntând-o cu curaj, iubind-o cu pasiune. 
Şcoala de marină românească este importantă mai ales din perspectiva valorilor pe care le cultivă şi le-a cultivat dintotdeauna în societate: onoare, curaj, camaraderie, responsabilitate faţă de misiunea şi obiectivele asumate. În actualul context naţional şi internaţional, educaţia pe care tinerii o primesc în cadrul Academiei nu este doar conformă celor mai înalte standarde, ci impune, prin prestanţa şi performanţele sale, un nivel cu totul aparte.
 
Profesionalismul de care dau dovadă marinarii pe timpul misiunilor încredinţate, îndeosebi cele internaţionale sub egida NATO şi UE, cu preponderenţă în ultimii 10 ani, îşi are rădăcinile în pregătirea pe care au primit-o pe timpul studiilor în această importantă instituţie de învăţământ superior.
 
Permiteţi-mi, vă rog, ca unul care a parcurs mii de mile marine la bordul navelor comerciale româneşti, să reamintesc, şi cu acest prilej, bunul nume şi recunoaşterea profesională de care se bucură marinarul român în lume.

Doresc să felicit, la ceas aniversar, pe toţi cei ce au contribuit, într-un fel sau altul, la afirmarea învăţământului românesc de marină. Fie că este vorba de profesori, comandanţi, instructori sau studenţi, fiţi convinşi că faceţi parte dintr-o elită.

În încheiere, doresc să îmi exprim încă o dată preţuirea şi respectul profund faţă de cei care îşi dedică viaţa unei cariere pe mare, în numele valorilor pe care le împărtăşim împreună. Vă rog să primiţi, domnilor profesori, sincera mea recunoştinţă, iar dumneavoastră, camarazi - absolvenţi şi cadeţi - urarea: «Bun cart înainte!». 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii