Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul Denis Mukwege a câştigat Premiul Saharov 2014

ro

22 Oct, 2014 14:52 2032 Marime text
Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2014,  a fost oferit, în acest an, medicului ginceolog Denis Mukwege.

Decizia  a fost luată ieri, de către președintele Martin Schulz și liderii grupurilor politice. Mukwege va fi invitat la Strasbourg pe 26 noiembrie, pentru acordarea premiului în cadrul sesiunii plenare, după cum se arată într-un comunicat de presă al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, remis astăzi opiniei publice. Nominalizarea sa s-a făcut la propunerea grupurilor S&D şi ALDE şi a deputatului european Barbara Lochbihler.

În anunțul legat de câștigător, Președintele Schulz a spus: „Conferința Președinților a decis în unanimitate să acorde Premiul Saharov doctorului Denis Mukwege, din Republica Democrată Congo, pentru lupta sa pentru protejarea femeilor. Martin Schulz a menționat că nu este o decizie împotriva Euromaidan și și-a exprimat aprecierea față de ceilalți finaliști, menționând că reprezentanții Euromaidan vor fi invitați să participe la ceremonia de premiere din noiembrie și că Parlamentul va trimite imediat o delegație cu reprezentanți din toate grupurile politice în Azerbaidjan care să o întâlnească pe Leyla Yunus şi să o susțină în lupta sa pentru libertate și democrație în țara ei.”, se mai arată în comunicatul de presă.

Denis Mukwege este un medic ginecolog congolez de 59 de ani, specializat în tratarea victimelor violurilor. A pus bazele spitalului Panzi din Bukavu, în timpul războiului din Republica Democrată Congo, unde și astăzi tratează victimele violențelor sexuale.

Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. A fost înființat în 1988, pentru a onora persoanele sau organizațiile care fac eforturi pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, Premiul a fost acordat activistei pakistaneze pentru drepturile fetelor la educație Malala Yousafzaï.

Sursa foto: mycontinent.co
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii