Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2. Patru marinari români la bordul navei arestate în strâmtoarea Ormuz (video)

ro

29 Apr, 2015 07:14 2110 Marime text
O navă comercială la bordul căreia s-ar afla și marinari români a fost arestată marți de marina iraniană și deturnată spre portul Bandar Abbas, aparent din cauza datoriilor neplătite de companie, a declarat un responsabil iranian, relatează Agerpres. Informația potrivit căreia la bord s-ar afla și români nu a fost confirmată încă de Ministerul de Externe de la București.
 
 „Ordinul de confiscare a navei a fost emis de un tribunal și este legat compania Maersk", a declarat agenției de presă iraniene Tasnim un responsabilul pentru afaceri maritime din cadrul Organizației porturilor iraniene, scrie AFP.
 
„În general, dacă o companie de transport maritim are datorii și nu le plătește, proprietarii mărfurilor transportate se adresează autorităților competente”, a adăugat responsabilul iranian, fără a face alte precizări.
 
Navigând sub pavilionul Insulelor Marshall, nava Maersk Tigris este exploatată de compania Rickmers Management din Singapore, sub culorile gigantului de transport maritim Maersk. Nava „nu aparține lui Maersk și echipajul ei nu este angajat de Maersk”, a declarat, însă, un purtător de cuvânt al grupului danez.
 
Inițial, s-a vorbit despre capturarea unei nave-cargo americane în Golful Persic, cu un echipaj de 34 de membri. La scurt timp, surse de la Pentagon, citate de Reuters, au anunţat că Statele Unite trimit avioane şi nave militare în Golful Persic, răspunzând semnalelor de alertă emise de nava cargo americană.
 
Nava a fost interceptată în strâmtoarea Ormuz la ora 9.00 GMT și niciun american nu se află la bordul navei, a anunțat ulterior Pentagonul, potrivit Agerpres.
 
Agenția iraniană Fars, citând o „sursă informată”, a afirmat că nava a avut o dispută cu administrația porturilor iraniene care a obținut de la un tribunal decizia de confiscare a navei.
 
Nava a fost direcționată spre portul Shahid-Bahonar, care face parte din principalul complex portuar iranian de la Bandar Abbas, a precizat agenția Tasnim.
 
Potrivit televiziunii de stat iraniene, marinari originari din Bulgaria, Myanmar, România și Marea Britanie compun echipajul de 24 de persoane al navei, sub comanda unui căpitan bulgar.
 
Cel puțin cinci nave iraniene au cerut vasului Maersk Tigris să se îndrepte spre Larak, după ce au tras focuri de avertizare, potrivit Pentagonului.
 
Iranul arestează regulat vase de pescuit acuzate că îi încalcă apele teritoriale. În 2013, marina iraniană a confiscat timp de o lună un petrolier indian care, potrivit Teheranului, polua apele Golfului. Dar presa indiană a evocat un posibil act de represalii după decizia Indiei de a se adresa Irakului pentru a-i furniza petrol.

UPDATE2 ora 12.20 - Comunicat MAE


Până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing, s-a stabilit că la bordul navei se află 4 marinari români. Armatorul navei a confirmat faptul că întreg echipajul, inclusiv cetăţenii români, sunt în siguranţă şi urmează să continue cursa, cel mai probabil, cu aceeaşi navă, după soluţionarea situaţiei.

Familiile marinarilor români au fost contactate şi sunt ţinute la curent cu evoluţia cazului. De asemenea, s-a organizat un comitet din partea armatorului care funcţionează 24h/24h şi care ţine în permanenţă legătura cu echipajul.

Ministerul Afacerilor Externe menţine legătura permanent cu agenţiile de crewing şi continuă monitorizarea cu prioritate a evoluţiei cazului, atât în mod direct, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, care se află în legătură cu autorităţile locale.

UPDATE


Conform raportului transmis de Federaţia Internaţională a Transportatorilor (ITF) după controlul efectuat la navă în urmă cu trei săptămâni, la bordul cargoului Maersk Tigris, capturat, marţi seara, în Golful Persic, de forţele navale ale Iranului se află şi şase ofiţeri români, a declarat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, inspector ITF România Adrian Mihălcioiu.

Adrian Mihălcioiu a declarat că echipajul vasului este format din şase români cu rang de ofiţeri, 13 marinari din Myanmar, un rus şi un ucrainean.



Sursa foto: yalibnan.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii