Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărfuri de peste un milion de euro, confiscate în urma verificărilor din Portul Constanţa Sud Agigea

ro

19 Jun, 2011 18:09 747 Marime text

Mărfuri de peste un milion de euro au fost confiscate în urma verificărilor MAI şi ANV în Portul Constanţa Sud Agigea, fiind găsite nereguli la o treime din cele aproape o sută de containere verificate din 26 mai, când a început acţiunea de control, şi până în prezent.

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), din 26 mai şi până în prezent au fost selectate şi verificate 93 de containere din Portul Constanţa Sud Agigea, fiind constatate nereguli la 34 dintre acestea.

"De la începutul acţiunii, au fost reţinute mărfuri în valoare de peste un milion de euro, cu privire la care există suspiciunea de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală", se arată într-un comunicat de presă al MAI remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, secretarul de stat Ioan Dascălu, coordonatorul acţiunii din Portul Constanţa Sud Agigea, a subliniat că astfel de acţiuni, în colaborare cu instituţii ale statului cu competenţe în domeniu şi beneficiind de sprijinul Europol, vor continua, Portul Constanţa fiind în continuare monitorizat.

La acţiunea de control de la terminatul de Containere din Portul Constanţa Sud Agigea participă structuri specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor - Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, în cooperare cu Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), cu sprijinu Biroului Mobil Europol.

Verificările făcute de echipele de control din MAI şi ANV - Serviciul Coordonare Echipe Mobile şi Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea - au vizat identificarea mărfurilor contrafăcute şi a neconcordanţelor dintre documente şi mărfurile prezentate la vămuire.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a menţionat că acţiunea din Portul Constanţa Sud Agigea face parte din planul de măsuri pentru creşterea eficienţei acţiunilor comune, pus în aplicare în urmă cu un an.

Verificările la terminalul Containere al Portului Constanţa au început la câteva zile după acţiunile vizând destructurarea unui grup infracţional organizat din care făceau parte, potrivit procurorilor anticorupţie, fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu şi senatorul PDL Mircea Banias.

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.

În acest dosar, din 25 mai sunt arestaţi preventiv Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

Senatorul PDL Mircea Marius Banias este şi el cercetat în acest dosar, în cazul lui procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Sursa: http://www.mediafax.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii