Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea Neagră ascunde o comoară?

ro

15 Apr, 2016 00:23 2023 Marime text
 
Lukoil a descoperit rezerve de 32 de miliarde de metri cubi de gaze în sectorul românesc al Mării Negre. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Lukoil Vladimir Nekrasov, aflat într-o vizită de lucru în România, în cursul unei întâlniri cu ministrul Energiei Victor Grigorescu. Cei doi au discutat teme legate de  producția și activitatea curentă a companiei Lukoil, invesțiile necesare pentru eficiența energetică și de mediu, precum și perspectivele de dezvoltare viitoare ale Rafinariei Lukoil din Ploiești.
 
Zăcămîntul ar fi al doilea ca mărime descoperit în sectorul românesc al Mării Negre şi ar acoperi integral consumul actual al ţării timp de trei ani. Este vorba despre perimetrul Trident, concesionat de grupul rus într-un consorţiu cu Romgaz şi americanii de la PanAtlantic. Lukoil susţine că va continua cercetările în zona Trident atât prin lucrări de explorare seismică, în baza contractului de concesiune existent, cât şi prin noi forări cu sonda de prospecţiuni.
 
Lukoil deţine 72% din pachetul concesionat, în timp ce Romgaz 20% şi Panatlantic 18 procente. Cea mai mare rezervă de gaz a fost anunţată în urmă cu patru ani de către grupul american Exxon şi OMV Petrom. Atunci, consorţiul a descoperit în blocul Neptun între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz. Unii experţi în energie spun însă că zăcământul Exxon ar putea depăşi 100 de miliarde de metri cubi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii