Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 9 Marea Britanie spune adio UE. Un divorţ amar ce provoacă îngrijorări. Cameron demisionează. Farage dă cu bâta-n baltă!

ro

24 Jun, 2016 09:17 2913 Marime text
Acest referendum nu va produce efecte imediate. De fapt este o procedură mai lungă. Chiar dacă totul nu va fi bulversat în ziua următoare, plecarea Regatului Unit - fără precedent în blocul european - va forța schimbări fundamentale într-o Uniune aflată la dispoziția euroscepticilor și într-o "criză multiplă" (migranți, letargie economică, terorism ș.a.).
 
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus direct în această săptămână pentru cotidianul Bild: "Mă tem că un Brexit poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci și a civilizației occidentale". Potrivit lui Tusk, Brexit "va încuraja" toate forțele radicale anti-UE din Europa, dar și "inamicii externi care vor bea șampanie".
 
Dacă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat mai puțin apocaliptic și nu consideră că UE este "în pericol de moarte", el recunoaște totuși că trebuie trase învățăminte din referendumul britanic. Conducătorii europeni se tem mai presus de orice "de un efect al dominoului".
 
După ce vor fi validate rezultatele oficiale ale referendumului, care are rol consultative, acesta va trebui ratificat în Parlament. Un vot împotrivă dat în Camera Comunelor sau în Camera Lorzilor ar putea bloca ieșirea țării din UE. Dată fiind greutatea unei astfel de decizii, este puțin probabil ca Parlamentul să se opună voinței exprimate de britanici. Oricum se pare că acest proces de ”divorț” va dura vreo doi ani.

UPDATE 9, ora 20.25

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că va avea loc o sesiune a Parlamentului European. În această sesiunea va fi adoptată o rezoluție care evaluează rezultatul referendumului. De asemenea, rezoluţia la care facem referire va conţine paşi ce trebuie parcurși pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citeşte şi Cioloș - Referendumul din Marea Britanie reprezintă un moment de cumpănă pentru UE​

UPDATE 8, ora 16.55

Şi Putin a comentat subiectul momentului. "Aceasta este alegerea supușilor Marii Britanii. Nu ne-am amestecat în niciun fel în aceasta și nu intenționăm să ne amestecăm. Judecând după toate, acum vor urma niște proceduri oficiale, legate de decizia britanicilor privind ieșirea lor din UE. Vom urmări cu atenție ce se întâmplă, pentru a analiza", a spus Putin.

UPDATE 7, ora 16.17

Preşedintele Tusk, preşedintele Schulz şi prim-ministrul Rutte s-au întâlnit, în dimineaţa aceasta, la Bruxelles, la invitaţia preşedintelui Comisiei Europene. Au discutat rezultatul referendumului din Regatul Unit şi au făcut următoarea declarație comună:

„În urma unui proces liber şi democratic, cetățenii britanici şi-au exprimat dorința de a părăsi Uniunea Europeană. Regretăm această decizie, dar o respectăm. Este o situație fără precedent, dar suntem uniţi în răspunsul nostru. Vom rămâne puternici şi vom apăra valorile de bază ale UE, referitoare la promovarea păcii şi prosperității pentru popoarele sale. (...) Acum, ne aşteptăm ca guvernul Regatului Unit să pună în aplicare această decizie a cetăţenilor britanici cât mai curând posibil, indiferent cât de dureros ar putea fi acest proces. Orice amânare ar prelungi în mod inutil incertitudinea. Avem reguli pentru a aborda acest proces într-un mod ordonat. Articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană stabileşte procedura de urmat, în cazul în care un stat membru decide să părăsească Uniunea Europeană. Suntem pregătiţi să demarăm rapid negocierile cu Regatul Unit referitoare la termenii şi condiţiile retragerii sale din Uniunea Europeană." 
  
Citeşte şi „Suntem pregătiţi să demarăm rapid negocierile cu Regatul Unit referitoare la condiţiile retragerii sale din UE”


UPDATE6, ora 13.42:


Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, unul din principalii promotori ai campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi favoritul caselor de pariuri la succesiunea actualului premier David Cameron, a fost huiduit în timp ce ieşea din locuinţa sa din capitala britanică, scrie Reuters. Johnson a fost escortat de poliţişti până la maşina sa, dar nu le-a declarat nimic reporterilor, în timp ce din public era apostrofat cu apelativul de „gunoi”.

 

UPDATE5, ora 13.22:

Uniunea Europeană cere Marii Britanii să lanseze procedura de ieșire din blocul comunitar 'imediat ce va fi posibil', pentru a evita o incertitudine nenecesară, a declarat un oficial de rang înalt al UE, transmit France Presse și DPA.



UPDATE4, ora 13.18:


Premierul Dacian Cioloș i-a convocat, la ora 12.00, la Palatul Victoria, cu vicepremierii Vasile Dîncu și Costin Borc și cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pentru discuții pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie. La întâlnire participă și secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Cristian Bădescu, și șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache.
 
Consultări pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie au avut loc și la Palatul Cotroceni, cu doar o oră înainte. Președintele Klaus Iohannis i-a invitat, la ora 11,00, la discuții pe premierul Dacian Cioloș, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și pe liderii partidelor politice.

UPDATE3, ora 13.14:


Nigel Farage, declaraţie şocantă după ieșirea Marii Britanii din UE


Nigel Farage este şeful partidului extremist UKIP şi unul dintre principalii susţinători ai ieşirii din UE. În această dimineaţă, întrebat la televiziunea ITV despre reclamele pro-Brexit care susţineau că Marea Britanie dă zilnic degeaba 350 de milioane de lire Uniunii Europene, care mai bine ar merge către sistemul de sănătate, jurnaliştii de la Metro.co.uk, Farage a uimit pe toată lumea spunând: „A fost o greşeală. Nu a fost una dintre reclamele mele. Eu nu aş fi făcut niciodată această afirmaţie. A fost una dintre greşelile făcute de campania Leave”

Reclamele şi posterele campaniei Leave au utilizat următorul text: "Să dăm NHS (sistemul de sănătate britanic) cele 350 milioane de lire pe care UE ni le ia în fiecare zi!".


UPDATE 2, ora 11.56

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, din discuțiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după Brexit, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească.

Citeşte şi 

Klaus Iohannis
„Nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României și pentru finanțele românești“


UPDATE 1, ora 11.43

David Cameron, premierul Marii Britanii, a făcut declaraţii, după rezultatul votului, anunţându-şi retragerea şi explicând că va încerca să „stabilizeze această navă" în următoarele câteva săptămâni.

Citeşte şi

David Cameron a anunţat că va demisiona
„E timpul pentru o nouă conducere şi un nou premier“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii