Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magnat israelian, fondatorul Plaza Centers, a murit. Ce a avut la Constanța

ro

27 Jun, 2016 02:09 2550 Marime text
 
Magnatul israelian Mordechai (Moti) Zisser, cel care a construit unul dintre cele mai mari imperii în imobiliarele din Israel, a murit răpus de cancer, la vârsta de 60 de ani, scrie economica.net. 

Moti Zisser, fondatorul Plaza Centers şi Elbit Imaging, a murit pe 23 iunie, se arată într-un anunţ al Plaza Centers.
Prin firmele sale, omul de afaceri israelian deţinea hotelul Radisson Blu din Capitală, mai multe terenuri în ţară, destinate construcţiei de malluri, dar şi o participaţie de 75% dintr-un parteneriat public-privat cu statul român pentru dezvoltarea proiectului Casa Radio (foto).
Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, aflat în proces de retragere de pe piaţa românească a scos la vânzare în 2014 terenurile deţinute în marile oraşe din România şi unde urmau să se construiască mall-uri, scria, atunci, capital.ro.
 
Media din România și internațională spunea acum circa doi ani că miliardarul israelian Mordechai Zisser (58 de ani) a avut foarte mult de pierdut pe de urma expunerii pe piaţa românească. El a investit, în principal prin intermediul Plaza Centers, peste 300 de milioane euro în şapte terenuri localizate în Iaşi, Timişoara, Slatina, Hunedoara, Tîrgu Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc, în 75% din Casa Radio din Bucureşti, în clădirea de birouri Palazzo Ducale şi hotelul Radisson Blu (fostul Hotel Bucureşti de pe Calea Victoriei). Treptat, România a ajuns să cântărească cel mai mult în portofoliul de active al Plaza Centers şi la fel de mult în balanţa de pierderi, mai spune sursa citată.
 
Plaza Centers s-a aflat în insolvenţă din noiembrie 2013 şi până în iulie 2014. Ca parte a planului de reorganizare, investitorul a făcut o listă cu active a căror valoare urma să nu fie realizată și, pe care figurau toate proprietăţile din România, cu excepţia unui teren din Timişoara. Valoarea acestor active a fost redusă în urma evaluării cu peste 35% faţă de raportul din decembrie 2013. Astfel, terenul din Constanţa a fost reevaluat la cinci milioane de euro.
 
Pierderile suferite de Plaza Centers în urma deprecierii valorii activelor din România se ridică la 44 de milioane de euro, conform capital.ro. Plaza Centers a accelerat procesul de vânzare al proprietăţilor din Miercurea Ciuc, Hunedoara şi Constanţa, oferind reduceri de preţ.
Astfel, terenul din Constanţa a fost, la vremea respectivă, pus pe piaţă la 2,5 milioane euro, cu o reducere de 50%. Însă, deși a avut destui ofertanți, terenul nu era vândut la începutul acestei primăveri.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii