Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mafia din agricultură atinge şi laptele românesc

ro

17 May, 2015 14:42 1249 Marime text
 
Laptele de vacă este, în România, extrem de profitabil pentru procesatori şi retaileri, având în vedere că pleacă de la poarta fermierului cu un preţ de sub 1 leu şi ajunge să fie comercializat în magazine cu 4 lei.
 
După cum ne-am obişnuit, ţara noastră este una plină de paradoxuri, iar sectorul lactatelor nu face excepţie, scriu jurnaliştii de la capital.ro. Producţia de lapte creşte, preţurile cerute de fermieri sunt tot mai mici, dar în magazine nu observăm nicio scădere de preţ.  În ceea ce priveşte sectorul lactatelor, modul în care preţul laptelui porneşte de la sub 1 leu, la poarta fermei, şi ajunge la peste 4 lei în magazine, rămâne o necunoscută.
 
Potrivit datelor Eurostat, din martie 2015, cele mai mici preţuri pentru laptele de vacă din Europa se găsesc în Letonia (22 de eurocenţi/litru) Estonia (25 de eurocenţi/litru), Ungaria (28 de eurocenţi/litru) şi România (29 de eurocenţi pe litru). Din moment ce laptele colectat de la fermierii români este unul dintre cele mai ieftine produse de acest tip din Europa, ar fi normal ca şi produsele lactate din magazine să fie la fel, ceea ce  nu se întâmplă.
 
„Preţurile fermierilor s-au ajustat cu 25% în ultimii ani, dar această reducere nu s-a simţit niciodată în preţul de la raft“, susţine Claudiu Frânc, preşedintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Sursa: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii