Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovitură de teatru marca DNA Primarul Gheorghe Nichita, reţinut de DNA în dosarul patronului UTI

ro

29 Oct, 2015 22:50 2345 Marime text
Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost reţinut, în această seară, de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupţie şi în care a fost anterior reţinut omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI.
 
Edilul suspendat este acuzat de luare de mită, iar Urdăreanu, alături de vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, şi de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), de dare de mită. Procurorii au hotărât ca vicepreşedintele UTI să fie cercetat sub control judiciar, iar directorul IBC - sub control judicar pe cauţiune, aceasta fiind stabilită la 50.000 de lei.
 
Procurorii spun că cercetările au scos la iveală faptul că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.
 
Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) şi Urdăreanu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Tănăsescu şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). Demersurile ar fi constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.
 
"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta contribuţia UTI, iar 20% reprezenta contribuţia IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC", mai spun procurorii.
 
Nichita şi Urdăreanu urmează să fie prezentaţi, mâine, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.



sursa foto: nasul.tv
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii