Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liberalii vor face recurs la ÎCCJ privind alegerea primarilor în două tururi

ro

15 Apr, 2016 21:39 1766 Marime text
 
Curtea de Apel București a respins, astăzi, cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern care prevede organizarea alegerilor locale pe 5 iunie într-un singur tur de scrutin. De asemenea, instanța a respins solicitarea PNL de sesizare a Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, însă decizi nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
 
PNL a luat act de decizia Curții de Apel București de a refuza transmiterea către Curtea Constituțională a sesizării de neconstituționalitate depusă cu privire la organizarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin și anunță că în acest caz va folosi instrumentul recursului la Înalta Curte de Casație și Justiție în termenul prevăzut de lege.
 

"Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând și să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societății românești. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ", susțin liberalii într-un comunicat.

 
Demersul PNL a vizat, potrivit comunicatului, obținerea unui răspuns clar din partea singurei instituții din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituțională, cu privire la situația permisă în acest moment de legea electorală.
 

"Un primar poate obține mandatul cu votul unei minorități și să-l exercite în pofida neîncrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care și-au exprimat opțiunea. Astfel, situația în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puțin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne ridică semne de întrebare îndreptățite asupra legitimității și reprezentativității acelui primar. Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obține un răspuns îndreptățit asupra constituționalității ori a neconstituționalității modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată", se arată în documentul PNL.

 
Liberaii menționează că a avut la bază atât argumentele constituționale menționate, dar și cele procedurale folosite și cu alte ocazii similare, cum a fost cazul sesizării adresate Curții Constituționale privitoare la o ordonanță de modificare a Legii alegerilor prezidențiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecătorilor Curții Constituționale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii