Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lia Olguța Vasilescu De la 1 ianuarie salariile cresc cu 25%. Cea mai mare creştere este în apărare. Ce spune despre neşansa celor din apărare de a fi reprezentaţi

ro

26 Apr, 2017 12:54 15530 Marime text
Toate salariile din sectorul bugetar vor crește cu 25 la sută, de la 1 ianuarie 2018, susține ministrul Muncii. Lia Olguța Vasilescu a declarat, luni seară, la TVR, ca bugetul de stat poate susține măririle salariale.

Ministrul Muncii a mai spus că, de la jumătatea acestui an, se va schimba sistemul de salarizare din administrația publică locală.

De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor creste cu 25%, după care, ce este în plată în acel an și ce au în Legea salarizării în căsuță, pentru că pe fiecare ocupație este o căsuță cu salariul la care trebuie să ajungă în 2022, deci 2019, 2020, 2021 și 2022, se împarte câte o pătrime în fiecare an.

63,5 miliarde de lei cheltuie anual statul cu plata salariilor. La acești bani se adaugă 32 de miliarde de lei până în 2020. Aceasta suma poate fi suportată de buget, susține ministrul Muncii.

De unde acești bani? Pentru că aveti 35% din 2018 partea de contribuții și din 10 miliarde pe care îi plăteste statul, 3,5 miliarde lei se întorc înapoi la stat. Apoi 2,7 miliarde efectul de runda a doua a celor 12,5 miliarde intrati in economie (16 cresteri -3.5 contribuții), cresc salariile crește și consumul.

Ministrul a mai spus că aproape două miliarde de lei vor veni de la majorarea salariului minim pe economie.

Cu altă ocazie ministrul Muncii a mai spus că este nevoie sa se facă anumite corecturi pentru a se evita situaţiile în care doua persoane cu aceeaşi funcţie câştigă diferit sau şeful unei instituţii are un salariu mai mic decât directorii, ori persoane cu studii superioare câştigă mai puţin decât cele fără:

"Acum avem situaţii în care femeia de serviciu de la spital are mai mult decât femeia de serviciu de la poliţie."

Tot atunci Vasilescu mai spunea:

"Cea mai mare creştere de exemplu este în Apărare. Au avut neşansa că nu au fost reprezentaţi de sindicate de-a lungul anilor. Cele mai mari creşteri sunt în baza de jos, acolo unde de regulă s-au încălecat între ele categoriile, pentru că a crescut tot timpul salariul minim pe economie şi s-a ajuns în situaţia în care persoane fără studii superioare şi debutante care intră cu salariul minim pe economie sa aibă aceeaşi salarizare cu cei care erau de mai mult timp".

 
 

 
 

 
 
.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii