Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Leonidele. Ploaie de stele în această noapte

ro

18 Nov, 2012 00:48 2011 Marime text

Stelele căzătoare sunt vizibile aproape toată luna noiembrie, dar intensitatea maximă se înregistrează în noaptea de 17 noiembrie. Aproximativ 10-15 meteori pe oră vor fi vizibili în noaptea aceasta.

Pământul se intersectează cu traseul cometei Tempel-Tuttle în luna noiembrie, când traversăm curentul meteoric Leonide. Cometa a lăsat pe orbită cantităţi mari de praf care intră şi ard în atmosfera Pământului. Ele lasă în urmă dâre luminoase, vizibile mai puţin de o secundă.

În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1000 de meteori pe oră. Începând cu 2003, însă, maximul atins de acest curent a fost de aproximativ 10 meteori pe oră.

Numele curentului, Leonide, vine de la direcţia din care vin meteorii: constelaţia Leo. Ploaia de stele, cum este denumit popular fenomenul, poate fi observată cel mai bine în afara oraşelor, în locuri cu cer curat şi lipsit de poluare luminoasă.

Sursa: adevarul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii