Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legături puternice la Constanţa Director în cadrul Parlamentului României, trimis în judecată de DNA

ro

21 Feb, 2013 14:03 2992 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

COJANU CONSTANTIN, în stare de arest preventiv, agent principal de poliție în cadrul I.P.J Prahova, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată,

POLIFRONI DIMU, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influență,
- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
- cumpărare de influență, toate în formă continuată,

GULIU GEORGE, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă,

LASZLO JOZSEF, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată,

ȘAPERA NECULAE în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată,

GULIU LUMINIȚA, soţia lui Guliu George, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influență,
- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
- cumpărare de influență, toate în formă continuată,

LEONTE GABRIEL, director în cadrul Parlamentului României – Camera Deputaţilor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influență, în formă continuată,
- complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2012 – 21 ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Prahova, a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la inculpaţii Guliu George, Guliu Luminiţa şi Șapera Neculae (cumnatul lui Guliu George), prin intermediul inculpaţilor Dimu Polifroni și Leonte Gabriel, suma totală de 255.000 euro, din care a restituit 20.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ori pe cei din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat inculpatul Guliu George, să dispună punerea în libertate a acestuia. Inculpatul Guliu George este cercetat în mai multe cauze penale, una dintre acestea fiind pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (detalii în comunicatul nr.545/VIII/3 din 10 iulie 2012). Din suma menţionată mai sus, Leonte Gabriel a primit şi pentru sine suma de 5.000 de euro.
Tot în scopul punerii în libertate, în perioada 20 decembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, inculpatul Guliu George, în timp ce se afla în stare de arest preventiv, a oferit inculpatului Laszlo Jozsef, prin intermediul soției sale inculpata Guliu Luminița, suma de 30.000 euro, pentru ca Laszlo Jozsef să intervină pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel București care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul acestei instanţe, învestiți cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat inculpatul Guliu George, să dispună punerea în libertate a acestuia.

Independent de situaţia prezentată mai sus, în perioada 5 decembrie 2012 – 25 ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin, prin intermediul inculpatului Leonte Gabriel, a pretins de la inculpatul Dimu Polifroni suma de 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa ori pe cei din cadrul Curţii de Apel Constanţa, învestiți cu soluționarea dosarului penal în care este judecat un primar din județul Constanța, să pronunțe o soluție favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv. În caz de nereușită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca, prin intermediul aceluiaşi procuror, să obțină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv, prin intervenţii la judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobila şi imobile aparţinând inculpaţilor Cojanu Constantin, Polifroni Dimu, Leonte Gabriel, Şapera Nicolae şi Guliu Luminiţa.

La data de 29 ianuarie 2013, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Cojanu Constantin, Laszlo Jozsef, Guliu George, Dimu Polifroni și Șapera Neculae (comunicatul nr. 53/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2013). La data de 5 februarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în libertate a inculpatului Şapera Neculae. Faţă de inculpata Guliu Luminiţa, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii