Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laureată cu Oscar la 16 ani, actrița Patty Duke, a murit în urma unui şoc septic

ro

30 Mar, 2016 10:40 2109 Marime text
 
Actrița și cântăreața americană Patty Duke, care a câștigat un Oscar la 16 ani pentru interpretarea activistei Helen Keller, care era surdă, mută și oarbă în "The Miracle Worker", a murit ieri, la vârsta de 69 de ani. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de fiul ei Sean Astin, actor și regizor, informează France Presse.
 
În comunicatul respectiv nu se precizează însă cauza morții, dar managerul ei, Mitchell Stubbs, a declarat revistei ”Variety”, specializată în știri de la Hollywood, că decesul a fost provocat de un șoc septic în urma unei rupturi intestinale.
 
Patty Duke, pe numele său real Anna Pearce, și-a început cariera artistică de când era copil, prin apariții în reclame și la televiziune. Ea a devenit celebră în adolescență când a câștigat Oscarul pentru cel mai bun rol secundar, grație interpretării personajului Helen Keller (1880-1968) în filmul lui Arthur Penn "The Miracle Worker", cu Anne Bancroft în rolul profesoarei Anne Sullivan, care a ajutat-o pe Keller să iasă din izolarea sa și să comunice cu lumea, în ciuda handicapului său, ceea ce i-a permis să devină prima persoană surdă, mută și oarbă care a obținut o licență.
 
Actriţa a câștigat și trei premii Emmy, inclusiv pentru miniserialul "Captains and the Kings" și pentru filmul de televiziune "My Sweet Charlie", ambele difuzate în anii 1970. În aceeași perioadă s-a lansat într-o reușită carieră de cântăreață. La mijlocul anilor 1960, a fost vedeta unui serial de comedie ce i-a purtat numele, ''The Patty Duke Show'', și a deținut președinția Sindicatului actorilor de la Hollywood (SAG), între 1985 și 1988.
 
În 1987, a dezvăluit într-o autobiografie că a fost diagnosticată cu tulburare bipolară și a devenit o susținătoare ferventă a persoanelor cu tulburări psihice, pe lângă luările de poziție în favoarea dezarmării nucleare și pentru lupta împotriva SIDA, printre altele. Duke și-a cerut scuze de la fani la începutul lunii martie pentru că a fost "absentă" în ultimele luni. "Vă iubesc pe toți și îmi lipsiți. Să sperăm că voi reveni curând și mai des", a scris pe Twitter actrița care a sărbătorit recent treizeci de ani de căsătorie cu al patrulea său soț, militarul Mike Pearce.
 
Admiratorii săi au depus flori pe steaua actriței de pe aleea celebrităților, renumitul Hollywood Walk of Fame din Los Angeles, potrivit Agerpres.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii