Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laura Codruta Kovesi Noul Cod de procedura penala va face inutile interceptarile din anchete

ro

12 Dec, 2013 22:07 2302 Marime text
Sefa DNA, Codruta Kovesi, a declarat joi, la Gandul Live, ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face "inutile" interceptarile, in conditiile in care, inainte de a se obtine autorizatie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui instiintata ca este urmarita penal, informeaza Mediafax.
"Exista o prevedere care va intra in vigoare in noul Cod de Procedura Penala si care ne cere sa fie inceputa urmarirea penala inainte sa putem obtine autorizatie de interceptare. Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca, ulterior, interceptarea devine inutila", a explicat Kovesi.
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a adaugat ca, pentru a fi inceputa urmarirea penala in cazul unui ministru, va fi necesara o aprobare in acest sens venita din partea Parlamentului. Acest lucru, sustine ea, inseamna ca, din acel moment, "practic, investigatia devine publica".
"Va dati seama ca este o imunitate a ministrilor. (...) Daca aceasta prevedere s-ar fi aplicat astazi, dosarul Hidroelectrica, in care s-a oprit incheierea unui contract pagubos pentru stat, nu ar fi fost posibil", a explicat procurorul sef al DNA.
Kovesi a comentat problema interceptarilor si din perspectiva eficientei organelor de urmarire penala. "Este extrem de important, toata lumea vorbeste despre eficienta organelor de urmarire penala. Haideti sa luam exemplul unei retele internationale de trafic de droguri, in care un procuror din strainatate iti cere prin comisie rogatorie sa il interceptezi pe traficant. Noi ar trebui sa ii explicam procurorului american ca nu putem sa-l interceptam, pentru ca mai intai trebuie sa-l chemam sa-i prezentam invinuirile", a spus ea.
Totodata, sefa DNA a subliniat ca infractiunile de coruptie se comit, prin natura lor, "in spatii inchise, in conditii de confidentialitate".
"Nu striga cineva 'Hei, vecine, hai ca vreau sa iau mita, vreau sa am martori!'. Este nevoie de aceste interceptari, dar nu exista dosare in care sa avem doar interceptarea comunicatiilor. (...) Nu exista niciun dosar facut exclusiv pe interceptari", a declarat ea, adaugand ca un rechizitoriu se intocmeste prin administrarea mai multor probe.
Codruta Kovesi a mai spus ca a solicitat ministrului Justitiei modificarea acestui act normativ, mentionand ca, deocamdata, nu a primit un raspuns in acest sens. Ea adaugat, in acelasi context, ca la nivelul MJ exista un grup de lucru pentru noul Cod de procedura penala, DNA avand un reprezenta
Sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii