Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Laura Codruța Kovesi atacă dur SIE

ro

26 Apr, 2016 12:15 2346 Marime text
Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că, în ultimii ani, SIE nu a mai furnizat informații DNA-ului.
 
„"În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar patru dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit și SIE un punctaj oarecum mic. Aș putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcție nu am primit niciun fel de informare de la SIE. (...). Mi-e greu să cred ca ofițerii de informații nu dau peste aceste elemente și nu înteleg de ce nu sesizează DNA. Am văzut că foarte mulți dintre cercetați își mută averea și bunurile în străinătate. Este de siguranță națională, ca atunci când milioane de euro sunt transferate în off-shore, sau când sume considerabile de bani sunt date ca mită prin off-shoreuri pentru licitații publice”, a declarat Kovesi, la o conferință organizată de Fredom House, Expert Forum și CRPE.
 
„Este o obligație legală a serviciilor secrete să sesizeze procurorii dacă descoperă faptele de corupție. Am văzut că foarte mulți dintre cercetați își mută averea și bunurile în străinătate. Este de siguranță națională, ca atunci când sume considerabile de bani sunt trasnferate în off-shoreuri, sau când sume considerabile de bani sunt date ca mită (prin off-shoreuri) pentru licitații publice”, a declarat procurorul șef al DNA, potrivit justitiecurata.ro.

UPDATE

În cadrul aceluiaşi eveniment, Kovesi a spus că unificată practica judiciară: „Intrarea în vigoare a noilor Coduri a vizat o legislație neunitară. De exemplu, un complet a decis în faza de fond o soluție, iar în apel s-a dat o altă decizie. Astfel de decizii aduc prejudicii de imagine. Trebuie unificată practica judiciară”, a precizat şefa DNA.  
 
De asemenea, a mai vorbit despre problemele din resursele umane, spune că un procuror DNA ar un volum foarte mare de dosare de soluționat. „Avem înregistrate acum, la DNA, mai multe dosare decât putem soluționa într-un an”, potrivit lui Kovesi.
 
Despre calitatea dosarelor DNA, procurorul -șef arată că indicatorii s-au îmbunătățit în 2015, numărul de persoane trimise în judecată, și condamnări au fost mari.
 
„Ni s-a întâmplat de foarte multe să fiu întrebată dacă o persoană eliberată din arest a scăpat. Le spun că nu, deoarece nu s-a decis pe fond. La fel dacă a primit condamnare cu suspendare, le explic că el a fost găsit vinovat”, a mai spus Kovesi, conform sursei citate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii