Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lacul Techirghiol – o apă de şapte stele pentru sporturile cu vele

ro

13 Jan, 2013 16:25 2453 Marime text

E bine de ştiut că nu toate apele pe care navigăm sunt la fel de bune pentru windsurfing sau yachting. Mă voi referi în acest articol la salinitate.

Salinitatea mai mare a apei face ca orice corp scufundat în apă să plutească mai uşor. Asta pentru că salinitatea creşte densitatea apei iar densitatea reprezintă masa unităţii de volum. După cum spunea amicul Arhimede: un corp scufundat într-un fluid, este împins de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit. Deci cu cât creşte greutatea volumului de lichid dezlocuit, creşte şi forţa de împingere, de jos în sus. Dacă nu mă credeţi pe mine întrebaţi-o pe bunica, de ce verifica saramura pentru murături cu oul .

Acum să ne referim strict la apele prin care bântuim.

Lacurile cu izvoare de apă au cea mai mică salinitate, aproape nesemnificativă, şi se numesc lacuri cu apă dulce. Siutghiol din Mamaia spre exemplu, e un lac cu apă dulce şi cu o probabilitate de vânt de 30 % în timpul verii.

Pe treapta următoare se afla Marea Neagră ce are o salinitate de 18 -22 ‰ (la mie ) în larg iar în zona litorală are abia 7-12‰. E cu mult mai puţin salină decât restul mărilor sau oceanelor, care au 24-38‰. Asta pentru că e o mare închisă, cu suprafaţă relativ mică, în care se revărsa multe fluvii şi râuri. Dunărea, Nistrul, Niprul, Cubanul, Bugul de Sud , Enige, Scaria, Ieşâl-Irmac, Chizil-Irmac, Rion, Coruh, sunt afluenţii Mării Negre.

Marea Egee are o salinitate de 38‰. Este locul unde "ne dăm" noi cu planşa de windsurf, la Alacati. Atenţie! La Gokceada salinitatea e mai mică din cauza că acolo se face conexiunea cu Marea Marmara ce e doar cu 2, 2% mai salină decât Marea Neagră.

Marea Mediterana are o salinitate medie de 38‰, Marea Caraibelor 36‰ iar Marea Adriatică 36‰.

Acestea sunt câteva din zonele în care se afla sporturile nautice cele mai populare, yachting şi windsurfing.


Referindu-ne strict la windsurfing observăm că atunci când navigi pe o apă cu salinitate mai mare e că şi cum ai avea o planşă cu volum mărit. Aproape că glisezi precum patinatorul pe gheaţa unei arene artificiale. Dar nu numai acesta este marele avantaj. Faptul că placa are un volum mai mic scufundat în apă, micşorează frecarea şi implicit rezistenţa la înaintare . Astfel mergem cu viteză mai mare (la aceeaşi viteză a vântului), iar în velă simţim o forţă mai mică. Eu la Alacati înlocuiesc planşa de 125L cu una de 115 la aceleaşi condiţii de vânt. Aşa se explică de ce mergem atât de bine cu windsurful la Alacati, sau pe coastele sudice ale Franţei, Spaniei sau în Caraibe.

Sursa AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii