Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La OCH se folosesc Camere implantabile pentru un tratament cât mai uşor

ro

16 May, 2014 10:25 5772 Marime text
Vremurile când trebuia să suportaţi zeci de înţepături pentru un tratament injectabil au apus. De acum, la Ovidius Clinical Hospital cu ajutorul camerelor implantabile, sunteţi înțepat într-un singur loc, indiferent de durata tratamentului pe care îl faceţi.

Camerele implantabile sau cateterele cu cameră implantabilă sunt un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), de dimensiuni reduse, care se montează sub piele în cadrul unei intervenții chirurgicale simple cu anestezie locală, sau generală în cazul copiilor, riscurile fiind minime iar pacientul externat chiar a doua zi. Camerele implantabile sunt formate dintr-un rezervor din titan conectat la un cateter din silicon sau poliuretan, introdus în totalitate subcutanat, care permite acces repetat la o venă sau arteră pentru o perioadă îndelungată de timp. Aceste camere au avantajul că se ascund complet sub tegumente, cateterul nefiind vizibil deloc la nivelul pielii.


„Trebuie să spunem că aceste camere implantabile sunt utilizate în mod frecvent în cazul tratamentelor chimioterapice care presupun injectări frecvente și repetate ce conduc în final la distrugerea venelor pacienților. Prin această metodă însă medicamentele sunt administrate prin intermediul sistemului circulator rapid, în mod eficient și cu minim de disconfort pentru pacient”, a menţionat Dr. Marius Prăzaru, medic specialist ATI în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Pe lîngă chimioterapie intravenoasă sau intraarterială la pacienții cu afecțiuni oncologice, camerele implantabile mai sunt indicate şi în administrarea intravenoasă de antibiotice, nutriția parenterală, recoltarea sanguină, transfuzii de sânge şi terapii în boli ale sângelui.


„Beneficiile pacientului sunt multiple. Implantarea se face o singură dată pentru întreaga durată a tratamentului, pacientul fiind capabil să îşi păstreze calitatea vieţii- pe lângă faptul că această cameră nu este vizibilă, pacientul poate să facă baie şi duş fără probleme şi poate chiar să meargă la piscină. Tratamentul va fi urmat mai uşor şi confortabil, accesul la vasele de sânge fiind imediat, riscul de infecţii se reduce considerabil precum şi efectul toxic al tratamentului, scade riscul de tromboză venoasă.”, a mai adăugat Dr. Marius Prăzaru.

Cu ajutorul camerelor implantabile, se conservă mai bine venele pentru acces ulterior, administrarea medicamentelor putând fi continuă sau intermitentă iar tratamentul se poate face atât în spital, cât și la domiciliul pacientului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii