Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul Callatis au reînceput lecţiile deschise

ro

21 Sep, 2012 20:30 1706 Marime text

callatis_muzeu.jpgOdată cu începutul noului an şcolar, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, cu sprijinul Primăriei Mangalia, a reînceput seria de lecţii de istorie pentru elevii instituţiilor de învăţământ din Mangalia. Prima lecţie deschisă, intitulată Izvoarele istorice, a fost organizată vineri, 21 septembrie 2012, începând cu ora 12.30. Au participat elevii clasei a IV-a B, de la Şcoala gimnazială Gala Galaction din Mangalia, însoţiţi de învăţătoarea Adriana Dobre.

"Pentru că numărul orelor de istorie, din programa şcolară, s-a redus în ultimii ani la o singură oră pe săptămână, ne-am propus să organizăm cât mai multe lecţii de istorie la muzeu. Scopul nostru este de a veni în întâmpinarea elevilor cu informaţii suplimentare, în special în ceea ce priveşte istoria locală.

Deja am vorbit cu vechii noştri colaboratori, profesori şi învăţători, care au fost mulţumiţi de proiectele la care am lucrat împreună, în ultimii ani. Atât ei, cât şi noi, dorim să colaborăm în continuare, pentru organizarea de noi activităţi cultural-ştiinţifice. De asemenea, am vorbit şi cu alţi profesori, printre care d-na Corina Mihalache, director la Grupul şcolar Ion Bănescu din Mangalia. Împreună am hotărât să demarăm cât mai multe proiecte, prin care să-i determinăm pe elevi să fie interesaţi de istoria locală.

Printre proiectele discutate, ne-am propus să organizăm câteva excursii la muzeele din Constanţa şi la monumentele istorice din Dobrogea, printre acestea fiind cetăţile: Histria, Adamclisi, Capidava şi Enisala. Pentru asigurarea transportului am vorbit deja cu dl primar Cristian Radu, care ne-a asigurat că va pune la dispoziţie un microbuz sau un autocar, în funcţie de numărul de elevi care vor merge în excursii.

În ce priveşte lecţia deschisă de astăzi, împreună cu muzeograf Liliana Bădin le-am vorbit elevilor despre izvoarele istorice scrise şi nescrise, cu ajutorul cărora specialiştii în arheologie descoperă informaţii, le compară şi scriu istoria. Important este că elevii au văzut aceste izvoare în muzeu şi le-au reţinut mult mai uşor decât dacă li s-ar fi povestit despre ele la şcoală.

Printre izvoarele nescrise din muzeul nostru, elevii au putut vedea: fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave, frize, cornişe etc), amfore, opaiţe, diferite vase ceramice şi din sticlă, statuete, tuburi de apeduct, podoabe şi altele. Izvoarele scrise din Muzeul Callatis sunt inscripţiile şi monedele, iar, alături de acestea, noi mai deţinem şi singurul papirus descoperit în România, datat în secolul IV a.Chr.", a declarat cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii