Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnaliştii români, sfătuiți să fie curajoși şi uniţi în apărarea adevărului!

ro

03 May, 2016 12:20 2017 Marime text
Astăzi sărbătorim ziua presei. Este, în aceeaşi măsură, un prilej de sărbătoare, dar şi un moment de comemorare, pentru că, anual, jurnalişti curajoşi au de suferit, în întreaga lume, chiar suprimarea fizică. A face presă de calitate este, spun cei de la justitiecurata, una dintre cele mai grele misiuni, împotriva căreia se pun multe stavile, de la autorităţi la însuşi patronat. Jurnaliștii de la  justitiecurata.ro au considerat că ar fi oportun un interviu cu reprezentantul uneia dintre cele mai consolidate democraţii – cea a Statelor Unite ale Americii, unde presa, la fel ca şi în România, a dus şi duce, nu fără sacrificii enorme, o luptă aprigă pentru menţinerea democraţiei şi a liberei exprimări. Dean Tompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, despre presa din România:
 
Întrebare: Cum apreciaţi perspectivele presei româneşti, în condiţiile în care unii patroni de presă sunt anchetaţi sau condamnaţi pentru corupţie, iar la nivel local conducerea politică fie deţine presa (ex: Monitorul de Vrancea), fie o controlează prin bani publici?
 
Dean Thompson: În Statele Unite avem o multitudine de canale media. În cele din urmă, credibilitatea este cea care le diferenţiază. Cei mai mulţi oameni vor să ştie adevărul, vor să ştie ce se întâmplă cu adevărat în comunităţile lor şi folosesc cea mai credibilă sursă pentru a se informa. Testul pentru canalele media este veridicitatea materialelor, independenţa personalului editorial şi a jurnaliştilor lor şi capacitatea de a rămâne obiective şi de a prezenta evenimentele în mod real, chiar şi atunci când proprietarii ar putea fi implicaţi. Mai mult, internetul va continua să joace un rol major în informarea la nivel naţional şi local. Blogurile, reţelele de socializare şi websiteurile oferă o voce alternativă jurnaliştilor şi cetăţenilor, permiţându-le să se exprime liber şi să ocolească orice control editorial. Anticipez că în România, internetul va avea un impact şi mai mare ca sursă de informare, în viitorul foarte apropiat.
 
Întrebare: Se spune printre ziarişti că această profesie este una dintre cele mai grele, alături de cea de tăietor de lemne. În ultima vreme, unii dintre noi fac meseria asta din pasiune, chiar fără bani, cu riscul de a fi daţi afară din presă. Cum vedeţi condiţia ziaristului la nivel central, respectiv la nivel local?
 
Dean Thompson: Jurnalismul este un important serviciu public, îndeplinit de profesionişti cu adevărată pasiune şi dedicare. Meseria unui reporter poate fi periculoasă, însă adevăraţii profesionişti acceptă riscul şi prezintă adevărul, permiţându-ne să fim mai informaţi şi responsabilizând instituţiile publice. În ultimii 26 de ani, România a făcut progrese extraordinare în domeniile economic, al democraţiei şi al statului de drept. Multe dintre aceste îmbunătăţiri se datorează eforturilor şi hotărârii jurnaliştilor neobosiţi, curajoşi, care au muncit din greu pentru a spune adevărul şi au ajutat la sporirea transparenţei în această ţară, care au dezvăluit nereguli şi au demascat practici incorecte. Aşa cum a spus secretarul de stat al SUA, John Kerry, în mod repetat, „circulaţia deschisă, liberă a informaţiei este esenţa democraţiei noastre, pe baza sa apreciem noi integritatea în relaţia dintre oameni şi lumea din jurul lor. O ţară fără o presă liberă şi independentă nu are cu ce să se laude, nu are ce să-i înveţe pe alţii, nu are nici o modalitate de a-şi valorifica potenţialul.”
 
Citește articolul integral pe justitiecurata.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii