Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jonas Salk Google îl omagiază pe creatorul vaccinului antipoliomielitic printr-un Doodle special

ro

28 Oct, 2014 01:37 1643 Marime text
Astăzi se împlinesc o sută de ani de la naşterea lui Jonas Edward Salk.

Cu acest prilej Google a creat un Doodle special.

În imaginea motorului de căutare Google se văd mai mulţi copii jucându-se fericiţi, doi dintre ei având în mână un carton pe care au scris: "THANK YOU, DR.SALK!"

Dar cine a fost Jonas Edward Salk?

Jonas Edward Salk (născut la New York City, SUA, la 28 octombrie 1914 – decedat în La Jolla, California, SUA, la 23 iunie 1995) a fost, potrivit Wikipedia.org, un biolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei.

Vaccinul zis Salk a fost unul dintre primele vaccinuri eficace pentru imunizarea contra unui virus în general.
El a fost esențial pentru campania mondială de eradicare a poliomielitei, altădată una din bolile cele mai ucigătoare, mai ales la copii. Aceeaşi sursa mai spune că vaccinul funcționează pe principiul virusului slăbit.
Adică injectarea unei forme slăbite, sau inofensive, a virusului poliomielitei la pacient, permite corpului uman să dezvolte o imunitate contra acestuia, fără totuși a se îmbolnăvi grav. Imunizat contra formei slăbite, corpul este în consecință imunizat și contra formei mai virulente a aceluiași virus.
În 1961, Albert Sabin avea să dezvolte un vaccin administrabil pe cale orală, plecând de la o formă slăbită a virusului.
Salk nu a patentat niciodată vaccinul său, el nu gândea să devină milionar, estimând că salariul său și donațiile îi vor permite să viețuiască decent.
Un ziarist i-a pus întrebarea de ce nu a patentat vaccinul său. La care marele savant i-a răspuns: „Se patentează soarele?”, considerând că rezultatul muncii lui aparține omenirii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii