Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jens Stoltenberg, noul secretar general al NATO

ro

01 Oct, 2014 08:58 1586 Marime text
Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg preia, azi, conducerea NATO, alianţă care va trebui să demonstreze în anii următori că poate limita eficient agresivitatea Rusiei şi să convingă ţările aliate să investească mai mult în armate.
 
Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, îi va succeda danezului Anders Fogh Rasmussen, al cărui discurs dur împotriva Rusiei de la începutul crizei ucrainene a contribuit la schiţarea imaginii unei Alianţei care revine la originile ei, apărarea colectivă în faţa Rusiei amintind de Războiul Rece, transmite Mediafax.
 
Principala provocare a NATO va fi găsirea tonului potrivit pentru a se adresa Rusiei, acuzată că desfăşoară un "război hibrid" în Ucraina, care combină o intervenţie militară neasumată (forţe speciale şi trupe la sol, trimiterea de arme rebelilor), o propagandă antioccidentală virulentă, o alternanţă de şantaj şi concesii şi atacuri informatice.
 
"Noul secretar general va trebui să se concentreze pe punerea în aplicare a acestor alegeri", apreciază Jan Techau, directorul institutului Carnegie Europe. Dar creşterea cheltuielilor "va fi foarte dificil" de obţinut din partea aliaţilor, apreciază el. "Va trebui jucat un joc politic cu tact. Dacă Stoltenberg reuşeşte acest lucru, va fi un real succes".

Sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii