Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis - „Lecțiile trecutului, fie ele tragice ori eroice, trebuie înțelese și asumate”

ro

28 Nov, 2016 12:45 1096 Marime text
Aniversările marilor evenimente și realizări istorice ne îndeamnă să reflectăm asupra contribuției fiecărei generații la dezvoltarea societății, spune președintele Klaus Iohannis.

„Lecțiile trecutului, fie ele tragice ori eroice, trebuie înțelese și asumate, regăsite în viziunea și în valorile pentru care ne creștem și educăm copiii. Pentru că așa cum lesne putem observa, valorile europene la care am aderat și noi ca țară trebuie reasumate și apărate de fiecare generație. Ele pot fi puse în pericol de ură și intoleranță și este datoria elitelor politice și culturale să ofere fiecărei generații punți de cunoaștere, dialog și solidaritate, peste tranșeele ignoranței, demagogiei și populismului”, spune şeful statului în mesajul transmis în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române – „Marea Unire din 1918. Începutul Primului Război Mondial”, notează Agerpres.

„De 1 Decembrie, cinstim eroii Primului Război Mondial și pe toți cei care au realizat Marea Unire, care au pus bazele României moderne, țară construită de și pentru cetățeni egali, indiferent de originea etnică, de limba pe care o vorbesc sau cultul religios căruia îi aparțin”, mai spune Iohannis.

„Cu toate vicisitudinile, pe întreg parcursul unei jumătăți de secol de totalitarisme, semnificația momentului 1918 nu s-a pierdut. În pofida eforturilor de marginalizare ori de deturnare ideologică, memoria Marii Uniri ne-a hrănit speranțele într-un destin democratic și european, regăsit în construcția unei democrații pluraliste după Revoluția din 1989. Marea Unire a dovedit nu doar că reprezintă împlinirea vocației istorice a tuturor provinciilor românești, ci și că este reperul nostru identitar fundamental. Ea a fost, este și va fi inspirație pentru toți cei care înțeleg că niciun efort nu este prea mare atunci când facem politici adresate binelui public”, subliniază președintele Iohannis.


Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii