Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis, despre acordul UE-Canada „Sper că vom putea ajunge la un acord pentru liberalizarea vizelor”

ro

19 Oct, 2016 19:09 1594 Marime text
Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă în care a prezentat temele cu care România se va prezenta la Consiliul European de la Bruxelles ce va avea loc joi și vineri, informează B1 TV.

„Sunt 3 teme ce vor fi discutate: gestionarea migrației, politica comercială și relațiile externe ale UE" a anunțat șeful statului.

„La politica migrației nu se vor discuta noi cote, ci parteneriate cu state din Africa, precum Niger, Mali, Nigeria, pentru a combate, pe termen lung, cauzele migrației. România sprijină valorificarea acestui parteneriat de mobilitate. E vital să îmbunătățim modul de alocare a asistenței pentru dezvoltare a acestor țări" a precizat Iohannis despre prima temă de discuție din cadrul Consiliului.

„În politica comercială se va discuta acordul TTIP, acordul CETA cu Canada. În ceea ce privește TTIP, acordul cu SUA, România e un susținător al acestui acord și credem că poate să devină foarte important pentru ambele părți.

Referitor la acordul cu Canada, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană pentru liberalizarea vizelor pentru români, iar dacă se va va ajunge la o înțelegere rezonabilă, ne vom retrage rezervele pentru acest acord" a precizat președintele.

Ulterior, când a fost întrebat de o jurnalistă legat de ce înseamnă termenul "înțelegere rezonabilă", Klaus Iohannis a afirmat: "Înțelegere rezonabilă înseamnă o înțelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil și fără condiții inacceptabile pentru noi, suntem încă în negocieri diplomatice nu doresc să intru în detalii. Pentru noi e important să fie 2017 și nu 2018 sau 2019, este important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil".

Șeful statului a vorbit în cadrul conferinței de presă și de relațiile externe ale Uniunii Europene, ce vor fi discutate în cadrul Consiliului, făcând aici referire la relația cu Rusia și la situația din Siria.

„În a doua zi, vom aborda și relațiile externe ale UE, unde se va pune accentul pe relația cu UE. Voi susține menținerea unității UE pe baza principiilor comune agreate. Voi susține implementarea înțelegerilor de la Minsk, consolidarea înțelegerii cu partenerii estici și cu alți vecini ai UE. Relația cu Federația Rusă va fi discutată și din perspectiva situației din Siria - voi susține găsirea unor soluții durabile la această criză. Este nevoie de încetarea de urgență a bombardamentelor din Alep și în general a violențelor și crearea condițiilor pentru acordarea ajutoarelor umanitare" a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a mai afirmat că în marja Consiliului European se va întâlni și cu premierul britanici, Theresa May, în care se vor discuta chestiuni bilaterale, iar principala temă va fi situația românilor din Regatul Unit.


Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii