Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiție de 500 de milioane de euro pentru modernizarea parcului de material rulant al CFR Călători

ro

01 Feb, 2016 23:30 2277 Marime text
 
CFR Călători pregătește două proiecte europene ce vizează achiziția dar și modernizarea parcului de material rulant prin achiziția de rame electrice și automotoare Diesel. Ambele proiecte însumează 500 de milioane de euro, a declarat pentru Agerpres Iosif Szentes, directorul general al companiei.
 
„Sunt două proiecte mari, primordiale pentru CFR Călători și anume achiziția de material rulant, respectiv modernizarea parcului de material rulant prin achiziția de rame electrice și achiziția de automotoare Diesel. Sunt două proiecte care însumează peste 500 de milioane de euro, durata de derulare fiind până în 2020, la care se adaugă cei doi ani în plus de implementare, așa cum este regula la fondurile europene. În afară de asta, în paralel, din surse proprii, avem și alte investiții de făcut. În cursul acestui an, 2016, dorim să modernizăm 30 de vagoane seria 2176 pentru care avem acord-cadru și avem și banii prevăzuți în planul de investiții din fonduri proprii”, a precizat Iosif Szentes, notează Agerpres.
 
Pentru a moderniza cele 30 de vagoane despre care vorbește directorul general al CFR Călători costă aproximativ 42 de milioane lei, vagoanele de clasa I fiind mai scumpe.
 
„Cele de clasa I sunt un pic mai scumpe, iar media este în jur de 1,4 milioane lei bucata. Prețurile variază în intervalul 1,38 milioane de lei — 1,44 milioane de lei, în total cam 42 de milioane de lei. Dacă am primi și bani de investiții de la bugetul de stat, am putea să facem mai multe”, a punctat directorul general al CFR Călători.
 
Tot el garantează faptul că acordul-cadru permite chiar modernizarea unui număr de 70 de vagoane.
 
„Avem și seriile de vagoane care ar putea fi modernizate. Este o serie din care am recepționat deja un vagon în luna decembrie 2015, în ultima zi a anului, pe 31 decembrie, care este realizat de producătorul consacrat de la Grivița”, a completat Iosif Szentes într-un interviu acordat pentru Agerpres.
 
„Aceste vagoane pot ajunge la viteze de până la 200 km/oră, au surse multi-tensiune și pot fi folosite în componența trenurilor noastre care ajung la Viena. Stația Viena are un specific — și anume folosirea unor surse de 1000 de Volți curent continuu și noi trebuia să adaptăm aceste serii de vagoane corespunzător acestei situații. Astfel, cele 15 vagoane vor intra în componența trenului Dacia (...) Am fi onorați să avem în parcul nostru rame electrice sau rame diesel construite în România, de la SC Astra Vagoane Călători SA, SC Softronic SRL, Remarul 16 Februarie SA, Electroputere VFU Pașcani SA sau de la alți producători autohtoni de material rulant, pentru că, în primul rând, sunt făcute la noi, sunt ceva specific nouă și, în final, demonstrează că industria românească nu a murit de tot, mai ales industria de profil. Suntem, însă, limitați într-un fel și de timp și de numărul de vehicule care trebuie produse în acest timp. Orice licitație la noi în țară va dura mult, deci, probabil că la sfârșitul anului, va trebui să ne bucurăm dacă vom avea contractul încheiat. Să sperăm că la finele anului vom avea contractele încheiate, pentru că noi dorim să cumpărăm și rame electrice și rame Diesel pe care să le folosim pe infrastructura în curs de reabilitare sau care s-a reabilitat deja. Asta înseamnă că până la finalul anului 2020 mai rămân patru ani de lucru, patru ani în care trebuie să fie livrate aceste 70-80, până la 100 de trenuri, rame electrice, respectiv automotoare. Nevoia noastră, cu cât trece timpul, începe să devină mai mare, deci probabil că ritmul ar trebui să fie de trei vehicule/lună, astfel încât să putem consuma atât banii care vor veni de la UE, dar și pe cei care vor fi obținuți de la bugetul de stat”, a mai precizat Szentes.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii