Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutiile publice din Navodari, sfintite cu agheszma mare

ro

07 Jan, 2012 13:56 1346 Marime text
Preotii care slujesc la parohiile din oras, primarul Nicolae Matei si consilieri locali au participat la slujba de sfintire a apelor de Boboteaza
Pe 6 ianuarie, Biserica ortodoxa sarbatoreste botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. Aceasta zi marcheaza sfarsitul sarbatorilor dedicate Craciunului si Anului Nou. Boboteaza este considerata una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini. De obicei, în această perioadă este foarte frig în România, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”. Poporul român a păstrat multe tradiții în legatură cu această zi. De exemplu, în localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul  Dunarii sau chiar pe țărmul mării, se obișnuiește că preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva tineri curajoși pentru a o aduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care "botează" apele, oamenii, animalele și casele.
Aceasta traditie a fost urmata si de credinciosii ortodocsi din orasul Navodari. Astazi, in zi de sarbatoare in numar mare, navodarenii au venit sa participe la slujba oficiata in toate lacasurile de cult din localitate. Aici, preotii au sfintit apa si au particpat la o procesiune in institutiile publice din oras, pe care le-au sfintit cu agheasma mare. Alaturi de preoti s-a aflat si primarul Nicolae Matei si consilieri locali.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii