Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Inevitabilul s-a produs Un craiovean a obţinut îngheţarea cursului în CHF la nivelul de la acordarea creditului

ro

24 Mar, 2015 16:54 1814 Marime text
Judecătoria Craiova a decis, săptămâna trecută, într-un proces dintre un debitor şi Banca Românească, îngheţarea cursului de schimb franc elveţian-leu la valoarea de la data contractării împrumutului.

Magistraţii au obligat banca să-l despăgubească pe datornic cu sumele plătite în plus şi dobânda la sumele respective. Potrivit site-ului instanţei, judecătorii au constatat, pe 16 martie, „caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar" inserate în contractul de credit al reclamantului „privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar".

Totodată, judecătoria „constată nulitatea absolută a acestor clauze". În plus, instanţa a dispus „îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei".

Judecătoria Craiova a respins, ca neîntemeiată, cererea privind denominarea în lei a plăţilor. De asemenea, magistraţii au obligat banca să-i achite reclamantului şi "dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării acţiunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plăţii efective a debitului".

Sursa:
Cabinet Av. Coltuc
Bucuresti, sector 5, Romania
str. Calea Rahovei, nr. 266-268, Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro

UPDATE, ora 10.13. Declaraţie oficială din partea reprezentanților Băncii Românești

„Decizia formulată de instanța din Craiova nu este una definitivă și irevocabilă. Când sentința ni se va comunica vom formula apel, având în vedere existența și a altor sentințe care sunt exact opusul celei de la Craiova”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii