Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Indemnizaţie pentru bunici de creştere a copilului. Verifică dacă se încadrează cineva din cei care te pot ajuta

ro

16 Apr, 2013 20:46 2817 Marime text
Partidul Conservator a pregătit o propunere legislativă care prevede posibilitatea ca bunicii să beneficieze de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească 2 ani.
Conform unui comunicat al PC, propunerea legislativă modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prin acordarea posibilităţii bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă.
PC menţionează că propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.
Conservatorii precizează că sunt multe familii în care bunicii joacă un rol foarte important în creşterea nepoţilor, îndeosebi la vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani.
Bunicul beneficiază de această prevedere la solicitarea expresă a celor doi părinţi fireşti ai copilului, până la împlinirea vârstei de 2 respectiv 3 ani a acestuia, iar suma de care va beneficia bunicul va fi prevăzută în bugetul asigurărilor sociale de stat, se mai arată în propunerea legislativă.
Conform sursei citate, un argument în plus în favoarea propunerii legislative este faptul că România nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la 2 sau 3 ani: sistemul de creşe nu reuşeşte să răspundă tuturor solicitărilor de preluare şi îngrijire a copiilor, alternativa creşelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor.
Sursa: RTV.NET 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii