Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începând din 2013 Contribuabilii plătitori de impozit pe profit pot plăti anticipat

ro

07 Jan, 2013 14:08 2424 Marime text

Contribuabilii - persoane juridice române, care în cursul anului 2012 au declarat şi plătit trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrelor  I - III impozitul pe profit, nu vor calcula, declara şi plăti impozit pe profit pentru trimestrul IV 2012, urmând ca definitivarea impozitului pe profit, respectiv depunerea formularului 101, să fie efectuată până la data de 25 martie 2013, se menționează într-un comunicat de presă al Direcției Generale a Finanțelor Publice Constanța, semnat de directorul executiv, Bogdan Huțucă.

            Totodată, aducem în atenţia contribuabililor plătitori de impozit pe profit că, începând cu anul 2013, pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie.

Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit se face la începutul anului fiscal. Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Ieşirea din sistemul anual de declarare şi plată a impozitului se efectuează tot la începutul anului fiscal. Contribuabilii vor comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit, prin depunerea până la data de 31 ianuarie, inclusiv, a unui formular (012) ce urmează a fi  aprobat de către  ANAF şi publicat în Monitorul Oficial.

Contribuabilii, societăţi comerciale bancare - persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor - persoane juridice străine au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie.

Prevederile legale menţionate anterior nu sunt aplicabile contribuabililor care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, organizaţiilor nonprofit pentru care există obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui pentru care se calculează impozitul

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii