Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In vara asta, la Muzeul de Arta Populara Constanta "Obiceiuri de nunta la romani"

ro

08 Jul, 2010 18:57 1216 Marime text

În perioada iulie - august 2010, la Muzeul de Artă Populară Constanţa va fi deschisă expoziţia "Obiceiuri de nuntă la români".

Expoziţia, ce acoperă două săli expoziţionale aflate la parterul muzeului, surprinde toate momentele importante ale unei nunţi tradiţionale româneşti, începând cu peţitul, logodna, chemarea la nuntă şi continuând cu gătirea bradului, dar şi a steagului, atât la români, cât şi la aromâni ("hlambura"). Un rol de seamă în expunere îl au costumele tradiţionale ale participanţilor la nuntă: mireasa, mirele, naşii, socrii, prezentaţi cu podoabele şi însemnele specifice acestui eveniment. Zestrea fetei, aflată pe culme sau în ladă, podoabele ceremoniale, precum şi tipurile de legături de nevastă, ca moment culminant al nunţii, se regăsesc în cadrul expoziţiei, alături de piesele de recuzită magică (colaci, linguri îngemănate, ulcioare antropomorfe).

Expoziţia este realizată cu piese din patrimoniul propriu reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării, fotografii tematice, şi un bogat material folcloric.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii