Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Romania se taie ilegal 170.000 metri cubi de lemne anual

ro

11 Jun, 2011 18:38 976 Marime text

In Romania se taie ilegal aproximativ 170.000 metri cubi de masa lemnoasa anual, din care 65.000 de metri cubi reprezinta furturile, a declarat sambata, la Poiana Brasov, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor, Cristian Apostol.

"Exista totodata o suprafata de 530.000 hectare in Romania care provoaca dureri de cap, este vorba de acele paduri retrocedate, dar neadministrate si nepazite. Acesti proprietari privati ar trebui sa plateasca anual o suma pentru intretinerea padurilor pe care le au, insa nu o fac", a declarat Cristian Apostol, la Poiana Brasov, cu ocazia Zilei Silvicultorului.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva admninistreaza 52% din fondul forestier al Romaniei, adica aproape 3,5 milioane hectare.

Potrivit lui Apostol, proiectul de act normativ prin care orice furt de lemne este considerat infractiune si care poate fi pedepsit direct cu inchisoare este in curs de avizare. "Ministerul Justitiei nu este de acord cu aceasta prevedere, nu ne-a placut raspunsul lor", a adaugat secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor.

La randul sau, directorul general al Romsilva, Valerian Solovastru, a declarat sambata ca masa lemnoasa pe care Romania o exploateaza anual este de circa 16-17 milioane metri cubi, din care aproape 10 milioane mc sunt recoltate din padurile Romsilva, iar restul de proprietarii privati.

Totodata, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva si-a planificat pentru acest an regenerarea unei suprafete de 14.232 hectare din fondul forestier al statului, lucrari pentru care se estimeaza a fi necesare fonduri de aproape 140 milioane lei.

In prezent, suprafata totala a fondului forestier national acopera 6,4 milioane ha, din care proprietatea publica a statului administrata de Romsilva este de 3,34 milioane ha, iar terenurile acoperite cu padure se intind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publica a statului este de 3,22 milioane ha.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are in administrare fondul forestier proprietate publica a statului si se afla in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. In anul 2010, regia a realizat venituri totale de 1,3 miliarde lei si un profit brut de 24,5 milioane lei. In prezent, Romsilva are 18.700 angajati.

Sursa: http://www.ziare.com/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii