Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În România, politicienii sunt cei care discrimineză cel mai mult

ro

15 Sep, 2015 23:20 1209 Marime text
Un sondaj efectuat la comanda Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a scos la iveală faptul că persoanele cu HIV, dependenţii de droguri şi cei cu dizabilităţi sunt cele mai discriminate categorii în România, iar politicienii sunt cei care discrimnează cel mai mult. Acest sondaj a fost efectuat în luna august și arată că 87% dintre români au auzit despre fenomenul de discrimnare, iar 12%, nu.
În opinia respondenţilor, cele mai discriminate ar fi persoanele infectate cu HIV/SIDA (64% dintre respondenţi spun că foarte mult şi mult), apoi cele dependente de droguri (58%), cele cu dizabilităţi psihice (56%) şi cele cu dizabilităţi fizice (54%).
Femeile sunt discriminate mult şi foarte mult în opinia a 28% dintre respondenţi, iar bărbaţii potrivit unei ponderi de 13%.
Cei care discriminează în România sunt în primul rând politicienii, potrivit unei ponderi de 59% dintre respondenţi, apoi oamenii obişnuiţi (47%), funcţionarii din instituţiile publice (46%), angajaţii din firmele private (38%), medicii (36%), persoanele care lucrează în mass-media (27%) şi cadrele didactice (25%).
Cel mai ridicat nivel de discriminare este perceput pe piaţa muncii în materie de angajare şi profesie, 63% dintre respondenţi susţinând că acesta este ridicat şi foarte ridicat, apoi în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate (55%), accesul la servicii administrative şi juridice (50%), accesul la educaţie (49%), în ceea ce priveşte obţinerea de bunuri, facilităţi şi accesul în locuri publice (43%) şi libera alegere a domiciliului (27%).
Cercetarea a fost realizată de TNS pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pe un eşantion de 1.406 români de peste 18 ani, reprezentativ la nivel naţional.



sursa foto: discriminare.md
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii