Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară față de 6.542 de persoane

ro

24 Jul, 2016 10:50 1482 Marime text


Poliția Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară își respectă obligațiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanța competentă.
În primul semestru al anului, la nivel național, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară față de 6.542 persoane și au fost înregistrate 267 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse inițial, cu alte măsuri.

În primele șase luni ale anului 2016, la nivel național, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară față de 6.542 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligații în sarcina persoanelor față de care au fost dispuse.

Astfel, polițiștii au desfășurat activități specifice față de 5.072 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, față de 1.433 de persoane pe numele cărora a fost dispus arestul la domiciliu si față de 37 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauțiune.

Cuantumul total al cauțiunilor înregistrat la nivel național este de 5.605.000 de euro și 86.828.422 de lei.

În această perioadă, la nivel național, au fost înregistrate 267 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse inițial, cu alte măsuri.
Astfel, măsura controlului judiciar dispusă inițial a fost înlocuită cu arestul la domiciliu (în 70 de cazuri).

De asemenea, măsurile de control judiciar și arest la domiciliu au fost înlocuite cu arestarea preventivă (în 197 de cazuri), pentru diferite încălcări ale obligațiilor stabilite de organele judiciare.
Cele mai des întâlnite situații de încălcări ale acestor obligații au fost depășirea limitelor teritoriale stabilite, contactarea celorlalți coinculpați sau martori din dosar, deplasarea inculpatului în locuri în care avea interdicție de a se afla, părăsirea domiciliului fără permisiunea organului judiciar, comiterea unei noi infracțiuni și nerespectarea programului de supraveghere.

Față de 133 de persoane aflate în supraveghere, instanțele de judecată au emis mandate de arestare, pentru comiterea unor noi infracțiuni.

De asemenea, 80 de persoane aflate în executarea unei măsuri preventive au fost condamnate definitiv în alte dosare penale decât cele în care a fost dispusă măsura preventivă, iar 759 au fost condamnate definitiv în aceeași cauză în care s-a dispus măsura inițială.

Totodată, în cazul a 855 de persoane, activitatea de supraveghere a încetat ca urmare a netrimiterii în judecată, încetării procesului penal, achitării, amânării sau suspendării executării pedepsei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii