Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Constanţa, fumatul este interzis complet în anumite instituţii

ro

10 Nov, 2015 19:44 3486 Marime text
Unele cluburi din Constanţa au decis să interzică fumatul! Complet, după cum se vede în anunţul postat de clubul Crazy. Practic, încet-încet, ne aliniem statelor europene care au interzis de mult acest viciu în instituţiile publice.
Există şi la noi o lege, care a trecut de Senat, prin care este interzis total fumatul în spaţiile publice. Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private. Dar mingea este în terenul Camerei Deputaţilor.

Cum se prezintă situaţia în Europa?
De exemplu, în Andorra, în acest mic stat european, fumatul a fost interzis în 2004 în clădirile guvernamentale, şcoli, grădiniţe, spitale, săli de sport şi autobuze. Ulterior, după 6 ani, a fost adusă în discuţie extinderea acestei măsuri.
În 2010, autorităţile susţineau că în acest mod locuitorii ţării vor fi protejaţi mai eficient faţă de efectele fumatului pasiv. "Oamenii nu se vor lasă de ţigări doar pentru că nu mai au voie să fumeze oriunde. Teamă legată de pierderile economice e una nejustificată", susţinea unul dintre iniţiatori, potrivit Diari D'Andorra.
Iniţiativa de a interzice fumatul în spaţiile publice (inclusiv baruri, restaurante şi cluburi) a strâns peste 2.000 de semnături din partea cetăţenilor cu drept de vot şi cerea un angajament politic ferm. Ea s-a dovedit a fi populară, aşa că măsură a intrat în vigoare în decembrie 2012. Potrivit acesteia, cetăţenii Andorrei au dreptul de a nu fi expuşi la fumatul pasiv împotriva voinţei lor, iar sănătatea să le fie afectată din această cauza. Legea mai arată că proprietarii instituţiilor publice şi private pot crea locuri special amenajate unde se poate fuma, însă acestea trebuie să fie complet separate de restul clădirii şi să aibă un sistem de ventilaţie propriu. „În aceste zone sunt interzise mâncarea şi băutură, iar minorii nu au voie să între acolo”, arată El Periodico.
Amenzile pentru fumatul în spaţiul public sunt cuprinse între 30 şi 500 de euro. De asemenea, sunt sancţionaţi şi cei care nu au amenajat cum trebuie spaţiile pentru fumat, iar cei care au permis aprinderea ţigărilor în locuri nepermise sau au lăsat minorii în spaţiile pentru fumat sunt obligaţi să scoată din buzunar până la 10.000 de euro.
 
Ce se întâmplă la vecinii din sud
Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, 17 dintre statele membre UE au legi comprehensive în ceea ce priveşte interzicerea fumatului în spaţiile publice. Dintre acestea, cele mai stricte măsuri sunt luate în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania şi Ungaria.
În cazul naţiunii de la sud de Dunăre, legea care interzice fumatul în spaţiile publice a intrat în vigoare la 1 iunie 2012. Ea este valabilă şi pentru baruri, restaurante, cluburi, firme şi stadioane. Însă măsură a fost contestată de unii patroni. Pe 27 mai 2013, şeful Asociaţiei Hotelurilor şi Restaurantelor din Bulgaria, Blagoy Ragin, a precizat că vrea să convingă Parlamentul să aducă un amendament legii, astfel încât în localuri să existe spaţii separate, pentru fumători şi nefumători.
La acea vreme, el a susţinut că în primele cinci luni de când legea a intrat în vigoare, bugetul a suferit o lovitură de aproximativ 400 de milioane de euro. Însă apelul sau a rămas fără ecou, având în vedere că toţi parlamentarii au votat împotriva ideii. De asemenea, în februarie 2014, o propunere similară a fost înaintată forului legislativ al ţării, dar a avut parte tot de un rezultat negativ. Dar la începutul acestui an, partidul din Opoziţie ATAKA a adus din nou în discuţie relaxarea măsurilor anti-fumat.
Liderul acestei formaţiuni politice, Volen Siderov, şi-a motivat decizia prin faptul că, de când a fost introdusă legea, peste 30.000 de oameni au rămas fără loc de muncă, iar veniturile restaurantelor şi barurilor au scăzut simţitor, cu 153 de milioane de euro.
 
Cum au fost afectate restaurantele şi barurile din Germania
Unele interdicţii legate de fumat au fost introduse în hotelurile, restaurantele şi barurile germane în 2008 şi la începutul anului următor. La acea vreme, asociaţia de profil Dehoga a susţinut că aceste măsuri au descurajat oamenii să mai iasă în oraş, precizând că 15% din afacerile care au pus în aplicare măsurile au înregistrat o scădere a veniturilor cu 50%, potrivit Deutsche Welle. Însă, pe de altă parte, un studiu realizat de Universitatea din Hamburg arată că efectele negative asupra veniturilor sunt pe termen scurt. Pe termen mediu şi lung are loc o recuperare a banilor pierduţi.
 
Efectul asupra producătorilor de ţigări
O lege care interzice fumatul în spaţiile publice duce, de obicei, la scăderea vânzărilor de ţigări, astfel că industria tutunului e afectată. Spre exemplu, în Marea Britanie, vânzările de ţigări au scăzut cu 11% în iunie 2007, prima luna când măsură a intrat în vigoare, faţă de aceeaşi perioada a anului anterior, potrivit BBC. În Irlanda a fost vorba de un declin de 16%.
 
Oamenii se gândesc să se lase de fumat
 
Dar o astfel de lege a avut şi unele efecte pozitive. Astfel, un studiu din 2006 a arătat că peste 22% dintre cei intervievaţi în Regatul Unit au precizat că se gândesc să se lase de fumat, că urmare a acestei legi. Mai mult, în New York, în ultimii trei ani, rată celor care s-au lăsat de ţigări e de două ori mai mare decât media pe ţară, că urmare a implementării legii, informează Time.
În plus, un studiu realizat în Massachusetts demonstrează că probabilitatea că tinerii să se transforme în fumători înrăiţi e cu 35% mai mică în oraşele unde există interdicţii legate de consumul de ţigări.
Însă, în Suedia, legea în cauza a avut un alt efect, potrivit SVD.se. Populaţia s-a orientat către snus, un tutun umed pe care consumatorul îl ţine între obraz şi gingie. Spre deosebire de tutunul care se mestecă şi tutunul umed care nu se fumează, snus nu trebuie să fie scuipat. Totuşi, el conţine nicotină şi este una dintre principalele cauze ale cancerului pancreatic. Snus e foarte popular şi în Novegia.
Consumul acestei substanţe mai e permis, în anumite limite, şi în Finlanda şi Danemarca, dar e interzis în celelalte state UE.
 
Situaţia din România
 
În prezent, legea din România obligă, deocamdată, localurile să aibă două spaţii diferite - unul pentru fumători, iar altul pentru nefumători. Însă, pentru că legea nu se aplică, în Parlament a fost înaintată iniţiativa legislativă care interzice complet fumatul în spaţiile publice, inclusiv în instituţii de stat, baruri şi restaurante. Senatul a adoptat-o pe 18 martie şi a fost trimisă la Camera Deputaţilor, care e for decizional. În România există peste 4,4 milioane de persoane care fumează zilnic, potrivit statisticilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii