Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Împăratul Akihito NU intenționează să abdice

ro

14 Jul, 2016 09:49 1521 Marime text
Împăratul Japoniei nu are intenția de a abdica, a precizat, astăzi, Palatul imperial japonez, după ce postul public de radioteleviziune japonez NHK anunțase, ieri, că Akihito, acum în vârstă de 82 de ani, intenționează să abdice în anii următori. Postul de radio nu menționa motivele acestei intenții, care ar fi fost una fără precedent în istoria modernă a țării.
 
Canalul public NHK a mai spus ieri că în câțiva ani Akihito ar vrea să cedeze locul său prințului moștenitor Naruhito și că acesta din urmă susține demersul tatălui său. Agenția de presă Kyodo a difuzat o știre similară.
 
În legea actuală privind Casa imperială japoneză, act normativ care reglementează statutul juridic al împăratului, nu este prevăzut mecanismul legal al abdicării, astfel că ar fi necesară revizuirea acestui text în cazul în care Akihito ar dori să renunțe la tron. În Japonia nu a avut loc nicio abdicare în ultimii 200 de ani, potrivit agerpres.ro. Analiștii politici estimează că informația difuzată de NHK și Kyodo nu a avut la bază surse de încredere, transmite AFP.
 

''Nu este deloc adevărat'', a declarat aseară un înalt responsabil al Casei imperiale japoneze, Shinichiro Yamamoto.


Premierul japonez Shinzo Abe a refuzat astăzi să se pronunțe, invocând caracterul sensibil al acestei chestiuni, la fel cum a fost și cazul purtătorului de cuvânt al executivului japonez, Yoshihide Suga.
 
Akihito, aflat pe tronul Japoniei de 27 de ani, a fost diagnosticat în acest an cu gripă. Născut în 1933, el i-a urmat la domnie lui Hirohito, iar moștenitorul său este prințul Naruhito, în vârstă de 56 de ani.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii