Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Vicepremierul Paul Stănescu, în vizita de lucru la edificiul roman cu mozaic și la MINAC (galerie foto)

ro

06 Jun, 2018 12:03 2498 Marime text
Astăzi, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța preşedintele CJC Marius Horia Ţuţuianu, alături de viceprim-ministrul Paul Stănescu, susţin o conferinta de presă. Conferiţa are ca obiect semnarea contractelor de finanțare pentru urmatoarele proiecte: „reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, „salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu” şi „restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-artistică a Cetății Carsium (Harșova).”

Pentru concretizarea respectivelor proiecte, Consiliul Județean Constanța, a demarat activitățile de pregătire încă de la inceputul anului 2017, în vederea depunerii acestora spre finanțare nerambursabilă, în cadrul „Programului Operațional Regional 2014 – 2020”.

În cadrul conferinței, sunt prezenţi Ministrul Dezvoltării și Administrației Publice, Paul Stănescu, secretarul de Stat al MDRAP, Adrian Ionuț Gâdea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc, senatorul Nicolae Moga, director Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, Iuliana Coporan secretar adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice dar şi consilieri judeţeni ai PSD şi liberali.

UPDATE: Paul Stănescu: "Constanţa are nevoie de multe investiţii. Sperăm să putem contribui și noi cu fonduri pentru dezvoltarea Constanţei."

Paul Stănescu spune ca toți parlamentarii PSD de la Constanţa se bat pentru proiectele de la Constanţa.

"La Constanţa, ministerul pe care îl coordonez va asigura fondurile necesare", a declarat vicepremierul.
 
UPDATE 2:  Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie este în valoare de 4,3 milioane de euro. Investiţia pentru salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu va costa 1,3 milioane de euro. Pentru edificiu, contractul a fost semnat.

UPDATE 3:

Horia Ţuţuianu: "De astăzi viaţa culturală a Constanţei va renaşte!"

Reabilitarea MINAC va dura 46 de luni şi va costa 4,3 milioane de euro: 500.000 de lei bani de la Consiliul Judeţean Constanţa şi restul din fonduri europene.

Reabilitarea va consta în lucrări de arhitectură exterioară la fațadă și acoperiș, lucrări de intervenție structurală, lucrări de instalații, dotări interioare moderne inclusiv pentru protecția și punerea în valoare a patrimoniului.

UPDATE 4: Lucrările la mormântul Hypogeu, în valoare de 1,4 milioane de euro,  va dura 36 de luni: 1.239.980 de euro de la Consiliul Județean Constanţa şi restul fonduri europene.

UPDATE 5: Sorin Colesniuc, directorul MINAC, mulțumeste pentru finanțarea acestor proiecte.

Clădirea muzeului a fost proiectată să fie Primăria oraşului. Principele Ferdinand a pus piatra de temelia a acestei clădiri. Fundația clădirii are 17 metri. În 1912 au început lucrările iniţiale iar mai apoi s-au sistat.

După Primul Război au fost reluate. Pe data de 17 iulie 1921 a fost inaugurată clădirea.

În anul 1977 a devenit Muzeu de Istorie Națională și Arheologie.

În ceea ce priveşte mormântul Hhypogeu, acest mormânt este unic în lume. A fost descoperit în 1988 şi de atunci stă în paragină, spune directorul Sorin Colesniuc.

"Când va fi gata va putea fi vizitat de milioane de turiști", spune directorul MINAC.

UPDATE 6: Urmează sa se semneze și contractul de finanțare pentru reabilitarea cetății Carsium de la Hârșova.

Horia Ţuţuianu: "Solicit tuturor companiilor interesate să participe la licitaţii dar să nu le conteste pentru ca asta ar însemna întârzierea proiectelor."

Vicepremierul Paul Stănescu este întrebat ce se va întâmpla cu Cazinoul din Constanţa şi dacă nu cumva există riscul ca și aceste proiecte să aibă aceeași soarta.

Paul Stănescu spune ca ordonanță de urgenta care modifica legea achizițiilor publice va rezolva acest aspect. Ordonanță urmează să fie adoptată.

"Sperăm sa se reia licitatia şi să fie reabilitat", mai spune Stanescu. Legislația achizițiilor publice a fost o frână pentru soarta Cazinoului.

UPDATE 7: Paul Stănescu a mai declarat că stadionul Farul ar putea trece în administraţia Consiliului Local Constanţa. Proiectul de hotărâre ar urma să fie aprobat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

"Am discutat cu primarul Făgădău și cu ministrul Tineretului și Sportului, apoi urmează proceduri să găsim fonduri pentru reabilitare", a declarat ministrul Paul Stănescu.

Paul Stănescu spune că speră să rezolve și problema sălii polivalente și a sinagogii din Constanța.

UPDATE 8: Județul Constanța va fi prins și în programul de gaze naturale.

"În PNDL numai cine nu a vrut sa obțină bani pentru şcoli nu a depus proiect", mai spune Paul Stănescu,  despre banii pentru infrastructura din județ.

UPDATE 9: "Muzeul va fi reabilitat pe etape ca să nu închidem muzeul", a declarat Horia Ţuţuianu.

"La Capidava se reiau lucrările săptămâna viitoare sau peste două săptamani", a răspuns Ţuţuianu la întrebările jurnaliştilor.

Despre mitingul PSD de sâmbătă, vicepremierul a declarat: "Trebuie sa se audă vocea oamenilor care susțin democrația. Lucrurile nu sunt în regula deloc. Totodată, lumea trebuie să respecte legea. Trebuie să avem demnitate și să sancționam abuzurile".

UPDATE 10: "Mai sunt două contracte - modernizare drumuri și extinderea UPU de la spital - depuse la ministerul Dezvoltării. Sperăm să ne ajutați și cu ele", spune Horia Ţuțuianu către Paul Stănescu.

Detalii despre cele trei proiecte semnate astăzi puteţi citi în ediţia de mâine a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii