Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată unde va sluji azi ÎPS Teodosie

ro

21 Apr, 2012 10:03 1462 Marime text

Astăzi, începând cu ora 09.00, Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie, va săvârşi Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Teotim" din localitatea Murfatlar.

În calendarul ortodox, Sfântul Teotim era prăznuit la 20 aprilie pentru „sfinţenia şi minunile sale". Sfântul Teotim a fost ales Episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395, după moartea înaintaşului său, episcopul Gherontie. În această calitate el a participat în anul 400 la un sinod local de la Constantinopol, convocat de Sf. Ioan Hrisostom.
Şi-a desfăşurat activitatea la sfârşitul sec. al IV-lea şi începutul sec. al V-lea, fiind contemporan cu unii dintre Sfinţii Părinţi, precum: Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazianz. etc.
Istoricul bisericesc Sozomen spune despre Teotim că era de neam scit, adică locuitor al Dobrogei, şi că purta părul lung, semn că el se ocupa cu „filosofia monastica" (deci cu viaţa monahală).

Viaţa lui era modestă şi cumpătată, iar virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut şi în rândul barbarilor huni.

Sfântul a încercat să-i câştige pentru credinţa creştină. Barbarii au crezut că Teotim era bogat și au plănuit ca să-l ia prizonier.

Braţul celui ce a voit să arunce asupra sfântului laţul pregătit, a rămas înţepenit în aer, fiind nevoie de rugăciunea sfântului pentru a-l elibera.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii