Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată care vor fi locurile unde nu se va mai fuma din 16 martie

ro

04 Feb, 2016 19:26 1886 Marime text
 
Potrivit legii, începând cu 16 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. În același timp, țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele, iar cei ce frecventează astfel de localuri și care au acest viciu vor trebui să iasă afară. Mai mult de atât nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma, scrie republica.ro.
 
În ceea ce privește țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.
 
Conform noii legi, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente. Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spații publice închise, și anume în aeroportul internațional, unde există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, precum și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deținut. În celulele unde sunt mai mulți deținuți nu este permis fumatul, pentru că acolo s-ar putea să existe și nefumători, scrie româniatv.net.
 
Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale. Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 și 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.
 
Iată unde se va mai putea fuma din martie:
 
Ministerului Sănătății indică locurile unde va mai fi permis fumatul sau nu, începând din 16 martie. Astfel, în fața restaurantului, pe terasă, se va putea fuma dacă acolo va fi amenajat un loc de fumat, fără ca acesta să fie unul acoperit și cu minimum doi pereți. Un alt loc unde nu va mai fi permis fumatul de la 16 martie este reprezentat de balcoanele deschise ale clădirilor de birouri, după cum ne-a precizat șeful ANPC, Paul Anghel, conform aceleiași surse.
 
Iată lista despre locurile unde se poate fuma și răspunsurile de la Ministerul Sănătății:
 
1. În stațiile de autobuz (cele acoperite și cu 2 „pereți”) – NU este permis fumatul
 
2. Pe stadioane – NU este permis
 
3. În fața restaurantului, pe terasă - Dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți - DA
 
4. În mașinile personale, dacă sunt și copii minori - DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral”, spun autoritățile.
 
5. În parc - DA, în apropierea locului de joacă al copiilor - NU
 
6. La un concert în Piața Constituției - dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări, în locuri special amenajate - DA
 
7. În taxi - NU
 
8. În curtea spitalului - NU
 
9. Pe plajă la mare - Dacă este loc de joacă - NU. Dacă este plajă deschisă - DA
 
10. Dacă vecinul fumează pe balconul lui, poate fi reclamat? NU. Locuința personală nu este loc public. Dacă desfășoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis și nu se fumează. Reclamația se poate face la Poliție.
 
11. În restaurante nu se va mai fuma deloc sau vor putea fi amenajate spații speciale? - Doar în spații care nu încalcă dispozițiile legale ( 2 pereti și un acoperiș). Practic, nicăieri în restaurant nu se va mai putea fuma, pentru că, în plus, este și loc de muncă
 
12. Vor dispărea scrumierele din fața marilor magazine? Dispar scrumierele de la intrare la metrou? - NU. Dacă este în aer liber, și nu este încadrat de acoperiș și 2 pereți, se poate fuma.
 
13. Pe balcoanele clădirilor de birouri - (acoperite și cu minimum doi pereți) - NU va mai fi permis fumatul (după cum a declarat șeful ANPC).
 
Paul Anghel, directorul general al ANPC, a confirmat la rândul lui câteva din locurile unde se va putea fuma din 16 martie și unde nu va mai fi permis fumatul.
 
„În stația de autobuz nu se va mai putea fuma, dacă e acoperită și cu doi pereți. În mașina personală se va putea fuma, dacă nu sunt copii minori în mașină. În parc poți să fumezi, dar în perimetrul locurilor de joacă sau în apropierea locurilor de joacă nu se va putea fuma. Pe un stadion nu se poate fuma. La concerte în piețe deschise se poate fuma. În clădirile de birouri, pe balcoanele deschise, nu va mai fi permis fumatul”, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel, scrie româniatv.net. 



Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii