Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotnews.ro Cine va conduce PDL din 2011

ro

04 Jan, 2011 15:23 1569 Marime text
In plina criza interna, prabusit in sondaje si fara un lider puternic care sa gestioneze problemele partidului, democrat liberalii isi vor alege in 2011 o noua conducere. Dupa ce tripleta Blaga-Videanu-Berceanu a fost inlaturata din Guvern, o noua aripa din PDL va incerca, la Congresul din primavara, sa preia puterea in partid. Surse din PDL au declarat petru Hotnews.ro ca secretarul general al PDL, Vasile Blaga, va face tot posibiliul sa-si consolideze influenta, fiind dispus sa candideze la sefia PDL. Aceleasi surse sustin ca o varianta tot mai vehiculata este mentinerea lui Emil Boc la sefia partidului. Pe de alta parte, noul sef al PDL Bucuresti, Elena Udrea  va incerca sa schimbe garnitura de vicepresedinti si sa-si impuna oamenii in viitoarea conducere.

Sursele Hotnews.ro sustin ca in partid  se vorbeste tot mai apasat de posibila continuare a mandatului lui Emil Boc. Pentru a evita luptele interne si o posibila scindarea a partidului, Boc ar renunta la functia de premier undeva inaintea alegerilor interne si si-ar depune o noua candidatura la sefia PDL.

Aceleasi surse sustin ca Vasile Blaga s-ar putea inscrie si el in cursa. Dupa remanierea fortata din toamna a lui Radu Berceanu si Adriean Videanu si demisia lui Vasile Blaga de la Interne, in interiorul PDL s-a declansat o lupta subterana pentru controlul partidului. In urma remanierii, secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a castigat teren. In jurul lui Udrea s-au grupat lideri locali ca Gheorghe Falca-primarul Aradului, George Scripcaru - primarul Brasovului, dar si presedintele Camerei Deputatilor - Roberta Anastase si o serie de parlamentari precum Sever Voinescu, Raluca Turcan, Sulfina Barbu.

Cum isi pregateste Blaga candidatura

Simtindu-si pozitia amenintata, Vasile Blaga declara, in 13 octombrie, pentru cotidianul Gandul, ca este posibil sa candideze la sefia PDL daca "lucrurile se vor tensiona in partid", la interventia "unor colegi" care se grabesc sa arda etapele pentru a accede la functii.

Sursele citate sustin ca Vasile Blaga nu va renunta usor la influenta pe care o exercita in partid in contextul in care Elena Udrea doreste sa preia puterea si intentioneaza sa schimbe intreaga garnitura a Biroului Politic prin inlocuirea actualilor vicepresedinti cu oamenii fideli acesteia. Blaga nu a uitat faptul ca Elena Udrea i-a suflat biroul din Modrogan 22, fiind nevoit sa se mute intr-o camaruta la parter in sediul Modrogan 21. In jurul lui Blaga se grupeaza Radu Berceanu si Adriean Videanu dar si vicepresedinti ca Ioan Oltean, Ion Ariton, Cezar Preda, Cristian Boureanu.

Elena Udrea a purtat o adevarat campanie in teritoriu. A mers din organizatie in organizatie, a tinut audiente si a ascultat toate solicitarile parlamentarilor. Fiind un important distribuitor de resurse, Udrea si-a atras simpatia parlamentarilor si a liderilor din teritoriu prin lansarea Programul National de Dezvoltare, care acorda bani pentru proiectele in teritoriu.

Alegerea unei noi conduceri a PDL ar putea avea loc undeva la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie, conform liderilor democrat liberali. Vicepresedintii PDL Ioan Oltean si Sulfina Barbu au declarat pentru Hotnews.ro ca la inceputul anului se vor finaliza alegerile in structurile organizatiilor judetene, urmand ca alegerea conducerii centrale sa fie organizata undeva la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.

Scor strans in competitia Udrea - Blaga
  • Pana la sfarsitul anului 2010, in trei sferturi din organizatiile dint teritoriu au avut loc alegeri interne. Elena Udrea a reusit sa-si impuna oamenii sai in 14 filiale astfel: Bucuresti (Udrea detine sefia organizatiei si controlul in trei sectoare), Arad, filiala condusa de socrul lui Gheorghe Flaca, Gheorghe Seculici, Brasov - George Scripcaru, Covasna - Dan Manoleschescu, Harghita - Vasile Mihalcea , Dambovita - Florin Popescu, Giurgiu -  Marin Anton, Gorj - Ion Ruset interimar, Ialomita - Marinica Cazacu, Ilfov - Cristache Radulescu, Mures - Dorin Florea, Neamt - Gheorghe Stefan,  Prahova -  Roberta Anastase, Timis - Constantin Ostaficiuc, Iasi - Mihaela Popa, ca presedinte interimar, Diaspora - Wiliam Branza.
  • De partea cealalta, Vasile Blaga detine controlul in 15 filiale: Alba - Mircea Hava, Arges - Mircea Andrei interimar, Bacau - Gabriel Berca, Bihor -  Stefan Seremi, Bistrita-Nasaud - Ioan Oltean, Braila -  Constantin Dumitriu, Buzaul - Cezar Preda, Caras-Severinul - Sorin Frunzaverde, Doljul - Radu Berceanu, Oltul - Darius Valcov, Valcea - Dorel Jurcan, Sibiu - Ion Ariton, Galati - Mircea Toader interimar, Mehedinti - Mihai Stanisoara, Teleorman.  
  • In tabara lui Emil Boc fidele sunt 5 filiale: Cluj - Daniel Buda, Maramures -Mircea Man, Salaj - Ioan Bode, Suceava - Gheorghe Flutur, Vrancea - Alin Trasculescu. 
  • Situatia este incerta in sase filiale: Botosani - Catalin  Flutur interimar, Calarasi - lupta se da intre Marian Dinulescu si Stelian Fuia, Constanta - Mircea Banias versus Maria Stavrositu, Hunedoara - incert, Satu Mare - Ioan Holdis, Vaslui - Dan Marian interimar.
Scurt moment de glorie pentru Falca

In noiembrie Udrea l-a "promovat" pe primarul Aradului, Gheorghe Falca, drept posibil candidat pentru sefia PDL. Ea a anuntat candidatura lui Falca la inceputul lunii noiembrie in emisiunea lui Robert Turcescu de la B1TV:  "Candidat la presedintia partidului, pana acum, din cate stiu, cu mari sanse, este domnul Falca."
Anuntul facut de secretarul executiv al PDL a staranit reactii dure din partea gruparii reformiste din PDL. Europalamenatrii Crsitian Preda si Monica Macovei au critiat dur posibila candidatura a primarului din Arad, pledand pentru o reformare in profunzime a PDL.
  • Monica Macovei: "Domnul Falca este trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si este pe o lista de dosare blocate in justitie. Eu una nu sustin o astfel de candidatura si pe a nimanui trimis in judecata. Daca consideri ca esti nevinovat, lupta-te sa te judeci cat mai repede si daca esti achitat in final, candidezi. Sa se judece. Banuiesc ca o sa ne spuna public ca e nevinovat, cum spun toti".
Falca a incercat o campanie in forta, mergand in teritoriu din organizatie in organizatie insa problemele cu justitia, lipsa discursului politic si  atacurile din interiorul PDL i-au diminuat sansele considerabil. Fara un candidat eligibil pentru a castiga sefia PDL, Udrea si apropiatii acesteia vor merge cel mai probabil pe sustinerea candidaturii lui Emil Boc. Sursele democrat liberale sustin ca, prin sustinerea lui Boc, Udrea ar putea avea sanse ca la congresul PDL sa-si impuna apropiatii in posturile de vicepresedinti ai Biroului Politic.

Ascensiunea lui Udrea in PDL a culminat cu alegere in functia de presedinte al celei mai puternice filiale a democrat liberalilor: PDL Bucuresti. La alegerile organizatiei din Capitala a participat toata conducerea PDL iar mai toti liderii partidului  s-au intrecut sa-i ridice osanale blondei de la Bucuresti "Soarele PDL", "frumoasa", "motorul unei generatii",  " inteligenta", "un veritabil Kill Bill al politicii romanesti" au fost doar cateva din adjectivele adresate de pedelistii zelosi proaspatului sef al PDL Bucuresti. Liderii PDL au incercat sa creeze o imagine de unitate pentru a elimina oricare urma de indoiala ca exista tabere si lupte interne pentru functii.

Baconschi si sefia PDL. Plan pus in paranteze

Si garda veche a incercat sa promoveze un candidat opentru functia de presedinte al PDL in persoana ministrului de externe Teodor Baconschi. Dupa plecare lui Blaga de la Interne, Baconschi a anuntat inscrierea sa in PDL si initierea unui proiect crestin democrat menit  sa relanseze partidul si sa atraga membri noi.

Proiectul lui Baconschi a fost sustinut puternic de Blaga si Videanu si se dorea o alternativa la aripa liberala din PDL reprezentata de Theodor Stolojan, Valeriu Stoica si Gheorghe Flutur. Baconschi dorea sa candideze la sefia partidului si pe viitor la presedintia Romaniei, dar lipsa experientei politice si reticenta cu care a fost primit in partid de democrat liberali l-au facut pe acesta sa evite sa faca declaratii in acest sens.

In luna octombrie, prim-vicepresedintele Adriean Videanu il promova pe Baconschi ca varianta de candidat la presedintie pentru PDL. "Domnul Baconshi este o resursa foarte importanta pe care PDL trebuie sa o evalueze", declara  Videanu. In noiembrie, Baconschi a pornit intr-un turneu prin tara in organizatiile judetene ale PDL insa acesta nu a avut efectul scontat.

Intr-o emisiune la 10TV pe 30 decembrie, Baconschi a declarat ca nu se grabeste sa fie "iepurele" PDL pentru Cotroceni si ca va candida, deocamdata, la alegerile parlamentare din 2012.

"Nu sunt parlamentar, probabil ca voi candida in 2012 la alegerile parlamentare, dar a fost o greseala, si nu o greseala de imagine. E normal ca in statutul si in codul fiecarui partid politic sa existe niste criterii, care sa nu arunce umbra pusa de cineva pe intregul partid", a declarat Teodor Baconschi la emisiunea "Nasul".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii