Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotnews.ro Atacul speculativ pe leu - o farsă media sau tentativă de subminare a siguranţei economice a României?

ro

19 May, 2013 09:05 1212 Marime text
 Discuţiile sunt  tehnice şi mai ales, sensibile. Puţini îndrăznesc să intre în cercul celor care iau parte la ele, iar personajele sunt de prim rang. Pe de o parte îl avem pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cu întreaga credibilitate a sa şi a instituţiei pe care o conduce. De cealaltă parte sunt directorii unor bănci - dintre care cel mai vizibil este Mişu Negriţoiu şi foştii şefi ai Trezoreriilor, dintre care cel care a ridicat primul piatra este Lucian Isar. Unii susţin teoria atacului speculativ pe leu din toamna lui 2008, ceilalţi susţin că a fost mai degrabă o farsa media şi că leul nu a fost "atacat" de nimeni.

Circa un miliard de euro a scos BNR din piaţă în toamna lui 2008, ca să ajute leul în faţa unui eveniment ce părea a fi un atac din străinătate. Era pentru prima oara în istoria Băncii Naţionale când Guvernatorul a vorbit public despre un asemenea eveniment. "Încercarea de a destabiliza moneda noastră naţionala a eşuat", a spus Isărescu, într-o ieşire publică dedicată acestui eveniment. 
Lucrurile păreau extrem de grave.
Erau aduse în discuţie elemente ce ţin de siguranţa naţională. Isărescu nu a nominalizat atunci băncile participante, mărginindu-se să declare că acestea au intrat pe piaţă şi au cumpărat agresiv valuta. Unele bănci au jucat atunci atât în numele lor, cât şi în numele unor clienţi mari din străinătate. S-a vorbit în acele zile ca JP MOrgan ar fi pierdut o groază de bani. Leul risca să ajungă la 5 lei în faţa euro, cu toate consecinţele pentru economie ce decurg de aici. "Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia", a spus Isărescu.
Ce spun "actorii" evenimentelor?
"Atacul" a fost o farsă media de tipul celei din filmul "Wag the dog" cu Hoffman şi De Niro în care, tot în preajma unor alegeri ca şi în România anului 2008, i se cere unui regizor să însceneze un război care să stimuleze imaginarul electoratului şi pe care bineînţeles să îl şi câştige administraţia. 
Fără să îşi imagineze la data respectiva ca peste alţi doi ani Consiliul Concurentei o să le invalideze "scenariul" filmului pre-electoral, consilierul Croitoru produce un material în care încearcă să şteargă urmele erorilor de scenariu şi de implementare, că doar lucrau cu actori şi scenarişti de umplutură.
Mai multe detalii pe hotnews.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii