Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:13 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romanialibera.ro Hotelieri din Mamaia, revoltați din cauza hoților

ro

10 Jun, 2015 23:53 1408 Marime text
 
Oamenii de afaceri din stațiune plătesc taxă de liniște la primărie, impozite și taxe care ajung indirect la Poliția Locală, Poliția România și la Jandarmerie și, cu toate acestea, furturile nu contenesc.

În Mamaia turiștii vin numai vara, dar hoții nu pleacă niciodată. Mai mulți hotelieri și proprietari de alte afaceri din zonă spun că plătesc taxă de liniște la primărie, impozite și taxe care ajung la Poliția Locală, Poliția România și la Jandarmerie și, cu toate acestea, furturile nu contenesc. Dimpotrivă, se fură inclusiv cablurile electrice, spun ei.

„Astă-iarnă în Mamaia ne-au furat și cablurile electrice, iar acum au început să spargă mașinile în plină zi. Poliția nu face absolut nimic! Spun că nu au efective, sunt doar doi pe tură în toată stațiunea, că nu au nici bani de carburant... Noi ce facem? Noi, cei care plătim bani cu sacul pentru protecție și pază?“, a întrebat Florin Butnaru, administratorul unui hotel situat la intrarea în stațiune. Acesta a precizat că hoții fură până și motorina din autocare, iar orice dubiță care parchează în fața unității este în pericol. „Suntem obligați de Poliție să ne organizăm singuri un plan de pază, să angajăm oameni și să ne descurcăm singuri, iar polițiștii să vină și să ridice din umeri că nu au ce face“, a mai spus omul de afaceri.

Se fură și dalele

Un alt caz de furt a fost semnalat public pe o rețea de socializare de către proprietarul unor magazine din centrul stațiunii. Marian Pufleanu a anunțat recent că au dispărut până și pavelele de pe aleile pietonale. Nu este însă o noutate, s-au furat și anul trecut. A depus o reclamație, în 2014, și i s-a răspuns că  o parte din pavaj a fost furată în timpul extrasezonului. „Plătesc și taxă de liniște, și taxă de irigații, și taxă de promovare, și impozite“, a spus Pufleanu.

Nu hotelierii trebuie să prindă hoții

Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia, afirmă că se fură în stațiune și că nu hotelierii au datoria de a prinde hoții. „Din câte știu, s-a luat decizia să se detașeze poliție pe litoralul românesc. Vor veni peste câteva zile“, spune el. „Agentul economic are obligația să își asigure paza hotelului. Dalele sunt treaba primăriei. Acolo este o lucrare pe fonduri europene“, a precizat șeful hotelierilor din Mamaia.

Plajele, pline de construcții ilegale

Bucovală spune însă că hotelierii din stațiunea Mamaia se confruntă cu multe alte probleme. Una dintre ele este faptul că plajele s-au umplut de construcții ilegale.  „Beach-baruri înseamnă câțiva metri pătrați, dar unii au construit case cu etaj pe plajă. Am reclamat la Autoritatea Națională pentru Turism, la Ministerul Economiei, dar toată lumea ridică din umeri și spune că soluția e la Apele Române“, a spus Bucovală. A sesizat și Apele Române. Spune că șeful direcției regionale Dobrogea a trimis o echipă, care a văzut construcțiile cu etaj, dar că nu s-a luat nicio măsură.

Banii din taxa de liniște, la două firme private

O parte din oamenii de afaceri din Mamaia și Constanța sunt nemulțumiți, cum spuneam mai sus, că plătesc taxă de liniște. Anul trecut, potrivit Serviciului Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța, s-au strâns 6.611.826 lei. Primăria a încheiat din această sumă două contracte importante. Primul are o valoare de 5,07 milioane lei și este încheiat cu SC Conpress Holding SRL, pe data de 5 septembrie 2014. Al doilea este încheiat cu SC Kokkai Comimpex SRL, are o valoare de 1,72 milioane lei și este încheiat pe data de 24.10.2014.

Contractul prevede că prestatorul trebuie să suporte integral contravaloarea prejudiciului cauzat de distrugerea sau sustragerea bunurilor și/sau valorilor pe care le păzește, produs ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către personalul de pază (nedescoperirea autorului, date de identitate false, incomplete etc.).

Ce spune Poliția
 
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au precizat că numărul infracțiunilor în stațiunea Mamaia a scăzut, în 2014 față de 2013 (statisticile pentru primul semestru din 2015 nu sunt încă gata, dar sezonul estival nu a început efectiv). Mai mult, datele arată că ratele de identificare a infractorilor, și de recuperarea a bunurilor a crescut. Cel mai important este că nu s-au înregistrat omoruri sau violuri. ”Nu am înregistrat nicio infracțiune comisă cu violență”, a subliniat Carmen Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța. Aceasta a precizat că timpul de reacție al poliției la sesizări este de 3-5 minute, adică se încadrează în media națională. Reprezentanții IPJ Constanța au declarat că în cazul în care hotelierii au vreo nemulțumire se pot adresa șefului de post din Mamaia sau direct la IPJ Constanța, dar că până în prezent nu au existat sesizări în acest sens. Există protocoale încheiat între IPJ Constanța și Asociația Patronală Mamaia, dar și cu Prefectura Constanța, cu primăriii și cu instituții publice pentru asigurarea liniștii și ordinii publice pe litoral, pentru activități punctuale. De asemenea, în fiecare an se primesc forțe suplimentare și se acționează în sistem intregat, sub coordonarea MAI și IGPR, pentru asigurarea liniștii și ordinii publice.


Sursa: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii