Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Horaţiu Baias prezintă pe Adevarul.ro metodele şi tehnica de investigare a DNA. Iată lista (aproape) completă cu exemple de la Constanţa

ro

12 Oct, 2015 05:38 1753 Marime text
În ediţa de aseară a cotidianului adevarul.ro procurorul anticorupţie Horaţiu Baias explică ce tehnici de investigare foloseşte DNA şi câteva din exemplele de creativitate de care dau dovadă suspecţii.

Iată, în continuare, lista, aproape completă

- Denunţătorul care poartă microcamere
Aparatura de înregistrare este de dimensiuni foarte mici, poate fi un nasture, un ac de cravată, un ceas, sau poate fi ascunsă în ochelari, pix, breloc, sau geantă de mână.
Cel mai recent caz de corupţie probat cu astfel de aparatură este cel în care este implicat Sorin Oprescu.

- Camere de înregistrare montate în încăperi
Această aparatură poate fi ascunsă în perete, în întrerupător, detector de fum, parchet, în mobilier, în cărţile din bibliotecă ş.a.m.d.
Probe culese astfel au obţinut şi folosit anchetatorii DNA în cazul primarului sectorului 5, Marian Vanghelie.

- Microcamere montate în diverse locuri
În 2011, DNA a montat microcamere în monitoarele calculatoarelor lucrătorilor din Portul Constanţa Sud-Agigea, într-un caz de corupţie în care era implicat senatorul Mircea Marius Banias.

- Ofiţeri sub acoperire cu identitate reală
Un astfel de caz a fost cel în care procurorii SUPC au dezvăluit corupţia din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

- Ofiţeri sub acoperire cu identitate acoperită
Un ofiţer al DGA a fost folosit de procurorii SUPC în cazul anchetei de la Biroul Poliţiei Rutiere din Brăila unde existau informaţii că agenţii primeau mită de la şoferii prinşi încălcând regulile în trafic.

- Filajul
Tehnica este folosită în aproape toate anchetele de corupţie directă: mită sau trafic de influenţă, iar ofiţerii urmăresc cu cine se întâlnesc cei vizaţi. Acest mod de lucru a fost abordat de procurori atunci când Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc s-au întâlnit la un hotel bucureştean, în care au discutat despre cum să iniţieze legi pentru graţieri şi amnistii.
Tot aşa au fost stopate şi scurgerile de informaţii din DNA, în care este implicat fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda.

- Percheziţia informatică
Fie că este vorba de medii de stocare, telefoane sau calculatoare, percheziţia informatică este una dintre probele-cheie. De exemplu, pe un stick găsit la Cornel Penescu, procurorii DNA au descoperit un fişier în care erau trecute şpăgile.

- Interceptările telefonice
Înregistrările discuţiilor purtate de suspecţi la telefon rămân, în continuare, esenţiale pentru probarea unor infracţiuni. Majoritatea celor implicaţi în fapte de corupţie folosesc mai multe telefoane sau discută codificat.

Materialul integral cu multe exeple pe adevarul.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii